Több mint 20 ezer megváltozott munkaképességű ember jövője vált bizonytalanná. Egy múlt heti kormányrendelet szerint ugyan az év végégig megoldódni látszik az őket foglalkoztató védett szervezetek sorsa, de hogy mi lesz velük jövőre, azt senki nem tudja.

Egy, az év elején hatályba lépett törvény szerint minden megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő embert komplex vizsgálatnak vetnek alá, hogy jogosult-e ellátásra, indokolt-e a támogatott foglalkoztatása, vagy alkalmas a nyílt munkaerőpiacra. Az eddigi tapasztalatok szerint sokaknál azt állapítják meg, hogy a támogatott foglalkoztatásukra nincs szükség többé, de miután egészségesnek minősítik őket, a cégek nem tudnak tovább munkát adni nekik.

Magyarországon jelenleg több mint 50 munkaadó szakosodott megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, rajtuk kívül mintegy ezer cég alkalmaz valamilyen fogyatékossággal élő embert. Az előbbiek, a védett kategóriába tartozó munkáltatók nagyjából 20-22 ezer embernek adnak munkát, 2011-ben mintegy 40 milliárd forint értékben termeltek árut és végeztek szolgáltatásokat. Fogyatékos munkavállaló esetén a támogatás elérheti az 1,2 millió forintot évente, amennyiben megváltozott munkaképességű munkavállalóról van szó, úgy a támogatás ennél lényegesen kevesebb. „A védett munkáltatók zömmel az EU piacaira termelnek, és nem gagyi árukat” – mondta Balogh Zoltán, a Védett Szervezetek Országos Szövetségének elnöke a Vasárnapi Híreknek. Most azonban sem a munkaadók, sem a munkáltatók nem tudják, hogyan kell majd működniük jövőre. Augusztus 31-én ugyan megjelent egy kormányrendelet, ami az év végéig megteremti a jogi lehetőséget arra, hogy a foglalkoztatók december 31-ig megkössék a működési szerződéseiket az állammal, azt azonban még most sem lehet tudni, mi lesz jövőre. Az elmúlt időszakban ugyanis az állam csak egy-egy hónapra kötött szerződést a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégekkel, míg korábban hoszszabb távon, 3-5 évig biztosított volt a munkáltatók helyzete egy szerződés megkötésével.

A Salva Vita Alapítvány 1993 óta segíti az értelmi sérült emberek társadalmi integrációját, és munkába állását. Végh Katalin ügyvezető igazgató szerint a védett körülmények között dolgozók nincsenek biztonságban, a félelmek szerint drasztikus elbocsátások várhatók, így több ezer fogyatékossággal élő megélhetése kerül majd veszélybe. Különösen azoké, akik nem boldogulnának a nyílt munkaerőpiacon.

Egy igazi sikerprogram

A Salva Vita Alapítvány és a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. két évvel ezelőtt kezdett bele a közös programba. Először az alapítvány munkatársai feltérképezték, milyen munkakörök elvégzésére lennének ügyfeleik alkalmasak, és a munkáltatók számára is tartottak felkészítő tréningeket. Ezután következtek az állásinterjúk, majd a betanítás, ahol minden munkavállaló mellett mentora is megtanulta a munkafázisokat, hogy bármikor segíteni tudjon, ha probléma merül fel. Az étteremben, ahová ellátogatunk, két megváltozott munkaképességű lány dolgozik. Enikőnek másfél éve, Katinak egy éve sikerült elkezdeni a munkát. Jelenleg az étterem és környékének tisztán tartása a feladatuk, bár Enikő megtanult már salátát készíteni is. Jelenleg 15 fogyatékkal élő dolgozik 13 étteremben (csak ebben a programban, az étteremlánc összesen körülbelül 100 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztat). Összesen huszonegyen kezdték el a programot, így az, hogy két év alatt mindössze hatan morzsolódtak le, kiváló eredménynek számít.

(D.-H. N.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!