Veszélyben a szombat is - A kormány azt állítja, nem akarja újra bevezetni a vasárnapi boltzárat, ám Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy a parlament őszi ülésszakában beterjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozást – aminek a következménye a zárva tartási kényszer lehet.

 
Illusztráció - Németh András Péter

„A kicsiken ütne nagyot, de a nagyoknak is ártana, ráadásul Kósa Lajos már a szombati nyitva tartásba is belenyúlna” – így kommentálta lapunknak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a Fidesz frakcióvezetőjének e heti kijelentését. Dávid Ferenc szerint „nem jön ki a matek” hat vasárnapra engedélyezett munkavállalással, mert akkor minimum 8 alkalmazottat kellene foglalkoztatniuk a kisboltoknak, de ennyit nem tudnak állományban tartani és kifizetni.

Ugyanakkor a „nagyok” esetében, ha délig 100 százalék pótlék fizetésére lesznek kötelezettek, és utána kétóránként 20 százalékkal emelkedik a pótlék, akkor az este 10 órára már 300 százalékos lesz, azt szintén nem tudja kifizetni a munkáltató.

Egyelőre még azt sem tudni, ki a terület gazdája, ugyanis Varga Mihály, a Nemzetgazdasági Minisztérium (és a Gazdasági Kabinet) vezetője még nem szólalt meg, ugyanakkor Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa azt mondta, amennyiben szükséges, az állam több területen beavatkozik a piaci folyamatokba a fogyasztók kényelme, a munkavállalók érdekei és a kiskereskedelem, illetve a nemzetgazdaság további fejlődése érdekében. „Hozzáértés nélkül beavatkozni egy piaci versenyen alapuló ágazatba, ráadásul úgy, hogy az érintetteket meg sem kérdezik, a javaslatainkat meg sem hallgatják, pancser dolog – jegyezte meg a VOSZ főtitkára. – Magyarországon 1993 óta nincs központi létszám- és bérszabályozás, és nem lenne szerencsés, ha a félmillió embert foglalkoztató kiskereskedelmi szektorban megkísérelnék ennek felélesztését.

Válságtanácskozást tartott tegnap a Tesco két kiskereskedelmi szakszervezettel a súlyos, már az áruellátást fenyegető munkaerőhiány miatt. A Magyar Nemzet szerint a megállapodás értelmében a cég 16 ezer alkalmazottja 30 ezer forinttal fog többet keresni. Országszerte egyébként 15 ezer munkavállaló hiányzik a kereskedelemből.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!