A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) is rendszeresen végez laboratóriumában a Greenpeace-éhez hasonló vizsgálatot, és ha az emberi szervezetre káros anyagot találnak a ruhákban, a bírság kiszabása mellett levetetik a terméket a polcokról – nyilatkozta lapunknak dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő annak kapcsán, hogy a környezetvédelmi szervezet 27 országban vásárolt ruhákban talált veszélyes anyagokat; a legnagyobb divatcégek által gyártott ruhákban is.

A hatóság igyekszik a gyártási folyamat láncszemeit minél inkább visszafejteni és megtalálni a probléma eredetét, de a tapasztalatok szerint a veszélyes anyagot tartalmazó ruhákat általában az EU-n kívül gyártják, ahol nincs intézkedési joguk. A veszélyes vegyi anyagok általában a színezés során kerülnek a ruhákba, és vannak olyanok is, amelyek a mosás során sem ürülnek ki a textíliákból – a legtöbbször a sötét, fekete vagy kék ruhák bizonyulnak szennyezettnek, de sajnos külső jegyek alapján nehezen megállapítható, hogy melyik darab lehet problémás. A szóvivő szerint önmagában az, hogy egy ruha ereszti a színét, nem feltétlenül jelenti, hogy káros, a minősége azonban biztosan silány. „Ez egy folyamatosan fejlődő terület, amint egy vegyületről kiderül, hogy veszélyes az emberre, tiltólistára kerül” – mondta Fülöp Zsuzsanna. A hatóság kiemelten foglalkozik a gyermekruhákkal, hiszen a kicsik sokkal inkább igénybe veszik, gyakran a szájukba veszik az anyagokat. Sajnos az NFH ezeknél is gyakran talál problémákat: nem csak a színezés de a zsinórok és díszítések is veszélyt jelenthetnek a gyerekekre. A hatóság egy termékcsoport vizsgálatánál igyekszik a nagy ruházati láncok mellett kis butikokból, és piacokról is beszerezni az adott terméket. „Mindenhonnan kerülnek elő problémás árucikkek, a nagy nemzetközi cégektől kicsit ritkábban” – jegyzete meg Fülöp.

Bőrgyógyászati problémákat jellemzően a különböző festékanyagok okozhatnak, mint azt Dr. Sápy Mónika bőrgyógyásztól megtudtuk. Jellemzően a sötét, például a farmernadrágnál előforduló színezőanyagok válthatnak ki allergiás reakciókat, a toxikus anyagoknak azonban általában nincs nyoma a bőrön. A festékanyag- allergiát vizsgálatokkal ki lehet mutatni, akinek erre érzékeny a szervezete, hanyagolnia kell az allergén anyagot tartalmazó a ruhadarabokat. Abban pedig csak reménykedhetünk, hogy a nagy divatláncok valóban elkerülik az egészségkárosító anyagokat a ruhagyártás során.

Címkék: egészségügy, divat

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!