Múlt héten Törökszentmiklóson hat ember került kórházba életveszélyes állapotban dizájnerdrog használata miatt. A törökszentmiklósi tragédia kapcsán a Vasárnapi Hírek munkatársa, Kertész Anna készített háttérelemzést, "Kocsmáros után a díler" címmel.

  <h1>Itt készül a dizájnerdrog. Laboratórium Mórahalmon</h1>-
  <h1>Dizájner drog tabletták - a díler sem tudja, mit árul</h1>-
  <h1>Képünk illusztráció</h1>-

Itt készül a dizájnerdrog. Laboratórium Mórahalmon

- – Kép 1/3

Emlékeztet a téma szakértőjével, Topolánszky Ákossal nemrég készített interjúnkra ("Támogatott gyilkos"), amelyben a vidéki helyzetről ez olvasható:
„A drogok kijutottak a városokból és megérkeztek a legkisebb, legtávolabbi falvakba is. És csak a drogok. A segítség, a szolgáltatások, a kezelési lehetőségek, amelyek a városokban is mind kevésbé elérhetőek, szinte egyáltalán nem. Egész generációk sorsát döntheti el ezeken a helyeken, ahol a nyomor, a diszkrimináció súlyos addikcióval is párosul. A leszakadó falvakban maradtak egyetlen kapcsolata a külvilággal a kábítószer-kereskedelem lesz lassan."

A nyomorba ragadt falvakban a reménytelenség vámszedői a kocsmárosok helyett mára a dílerek lettek.

A szigorításokon alapuló, tiltásokra és büntetésekre alapozó drogpolitika hatástalanságáról Kertész Anna friss összefoglalójában ezt olvashatja:

"Jóval magasabb a drogok elleni rendőri küzdelem költsége, mint a prevencióra és ellátásra fordított összeg, miközben nem csak eredménytelen, de egyenesen kontraproduktív a droghasználat kriminalizálása. A dizájnerdrogok felbukkanása az ismert kábítószerek tiltására adott válasz, egyben a kisstílű bűnözés játszótere: mára minden nyomortelepen annyi a díler, mint az uzsorás, a helyiek beszámolói szerint időnként – például, ha a törökszentmiklósi esethez hasonlóan „balhé” van –, elviszik őket a rendőrök (bár azok korábban is pontosan tudták, miből élnek), aztán visszajönnek vagy átveszi a helyüket más. Az ismeretlen (az úgynevezett C listára még fel nem került) anyagok birtoklása és terjesztése nem is büntethető, a listázás pedig körülbelül olyan hatékony eszköz, mint az autóriasztó – a bűnözők mindig egy lépéssel előbb járnak. A cuccok egyre durvábbak, a vevőkör viszont egyre szélesebb."


Kocsmáros után a díler - Bármit felszippantanak az ország legkilátástalanabb helyein - A drogfogyasztó gyerekek vagy kismamák sem látszanak a holttérben - A dílerek a kilátástalanság vámszedői, nem bántja őket a rendőrség
Kertész Anna elemzése a friss VH-ban.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!