Az amerikai és a brit hírszerzők már valamennyi internetes titkosítást feltörték, amelyek emberek százmillióinak személyes adatait, online tranzakcióit és internetes levelezését védik – adta hírül a Guardian brit napilap pénteken, az Edward Snowdentől kapott titkos dokumentumokra hivatkozva.

 
Obama gondban: akárhova megy, mindenhol magyarázkodnia kell

Ezek szerint az amerikai NSA és a brit GCHQ nemzetbiztonsági szolgálat tíz éve közösen munkálkodik azon, hogy befolyást szerezzen a titkosítási szabványokat kidolgozó testületekben, és ún. „hátsó ajtókat” is elhelyeztek a titkosítási algoritmusokban. Ám ez nem azt jelenti, hogy minden titkosított információhoz hozzá is férnek, ehhez valamennyi szuperszámítógépük kapacitása sem lenne elég. Ha mégis sikerülne nekik, azzal előidézhetnék a szakértők által kriptopokalipszisnek nevezett helyzetet, mikor teljes mértékben megszűnik az internet biztonságossága, ami nem csak a telekommunikációra, de a banki tranzakciókra és a tőzsdékre nézve is végzetes következményekkel járhat.

„Biztosíthatok minden európait és a világ valamennyi országának polgárait, hogy nem kutakodunk az e-mailjeiben és nem hallgatjuk le a telefonbeszélgetéseit. Csupán célzottan próbáljuk felmérni a kritikus területeket” – jelentette ki Barack Obama szerdán, a svéd miniszterelnökkel közös stockholmi sajtótájékoztatóján, útban a G20-ak szentpétervári ülésére. Bár szerinte az Egyesült Államok, akárcsak a világ többi országa, azért folytat hírszerzési tevékenységet, hogy tisztában legyen a világban zajló történésekkel, nehéz lenne bármely más országéval összehasonlítani az amerikai állambiztonsági szolgálatok évi 52,6 milliárd dolláros „feketeköltségvetését”. Az ezt tartalmazó 1452 oldalas titkos jelentésből – melynek egy-egy példánya a Washington Post és a Guardian birtokába jutott – kiderült, hogy az USA 2001. szeptember 11. óta megduplázta a hírszerzésre fordított forrásait. Bár jó ideje már az NSA a hatékonyabb kémszervezet, nekik 10,45 milliárd, a CIA-nek pedig 14,7 milliárd dollár jutott a keretből. Ironikus módon a belső elhárítás 3,7 milliárd dollárt kapott arra, hogy elhallgattassa a „Snowdeneket”, nehogy az amerikai állam ellen fordíthassák a munkájuk során a titkos adatbázisokról szerzett információkat. Azt is megtudhattuk, hogy Észak-Koreában a legkevésbé hatékony az amerikai titkosszolgálatok munkája, és százezer hírszerzőjük közül szinte komikusan kevesen beszélnek idegen nyelveket: 2700- an tudnak spanyolul (ami nem meglepő, az USA-ban a legnagyobb etnikum spanyol ajkú), kínaiul mindössze 900-an (ami nincs igazán összhangban Kína geopolitikai jelentőségével), és bár a Közel-Kelet is kiemelt célterületüknek számít, az arab, perzsa, pastu vagy urdu nyelvet ismerők együttvéve is csupán 1900-an vannak.

A jelentésben szó esik az NSA és egyes nagyvállalatok közti „különleges üzleti kapcsolatokról” is, melyek lehetővé teszik a korlátlan hozzáférést a nemzetközi telekommunikációhoz. Ugyan cégeket ebben nem neveztek meg, a Guardian Snowdenre hivatkozva állítja, hogy a Microsoft lehetővé tette az amerikai hírszerzésnek az Outlook-levelezések, valamint a Skype-beszélgetések megfigyelését. A Washington Post úgy tudja, dollármilliókért vásárolják fel a nagy informatikai rendszerekben felfedezett biztonsági réseket a szürkegazdaságból – de nem azért, hogy kijavítsák, hanem hogy saját hasznukra fordítsák ezeket. Ráadásul trójai vírusokkal fertőztek meg világszerte legalább 85 ezer céges és hivatali számítógépet, melyeket akár kibertámadásokra is használhatnak.

Obama Stockholmban első alkalommal ismerte el, hogy szigorúbban kellene szabályozniuk az NSA tevékenységét: „A mostani törvények nem feltétlenül elegendőek ahhoz, hogy lépést tartsanak a technikai fejlődéssel, amely lehetővé tette az NSA számára, hogy minden korábbinál több adatot gyűjthessen.” Az amerikai kongresszus tagjai közül már többen felszólaltak a korlátozás mellett, ám Obama eddig az általa felállított vizsgálóbizottság ajánlásaira várt. „Csak azért, mert az amerikai hírszerzés képes végrehajtani valamit, az még nem azt jelenti, hogy meg is kell tennie” – idézte az elnököt a Guardian.

Obama „emberi hibákról” beszélt, ami erős eufemizmus, tekintve, hogy összesen 1,3 millióan (az NSA és a velük szerződésben álló magáncégek alkalmazottai) férhettek hozzá a titkos adatokhoz, és az elmúlt három évben legalább 56 ezer esetben éltek vissza ezekkel. Míg a hivatali szabályzatot megsértők csupán fegyelmit kaptak vagy elvesztették az állásukat, az NSA kiterjedt megfigyelési tevékenységéről újabb és újabb megdöbbentő részleteket kiszivárogtató, jelenleg Oroszország diplomáciai védelmét élvező Snowdent hazájában akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik, bár egyelőre nem úgy tűnik, hogy Putyin elnök belemenne a kiadatásába. A megfigyelési botrány nem csak az USA és Oroszország kapcsolatában okoz feszültséget, a napokban Brazília és Mexikó kormánya is berendelte amerikai nagykövetét, miután kiderült, hogy az NSA az ő vezetőik után is kémkedett.


Szerelemből kémkedtek

„Megadod a számod? Csak hülyéskedek, már megnéztem” – ilyen hírszerzős viccek már azelőtt is születtek, hogy a Wall Street Journal megírta: szerelmeik és partnereik után is rendszeresen kémkedtek az NSA alkalmazottai. Az NSA persze cáfolt, azt állítják, évente egy-egy elszigetelt eset akadt csak, noha a jelenségnek belső kódnevet is adtak: „love intelligence”, azaz szerelmi hírszerzés. A hivatali szabályzatot megsértőket – akiknek egy része önként jelentette botlását, míg a többiek a poligráfos vizsgálaton csúsztak el – elbocsátották vagy fegyelmiben részesítették.

Érdekes, hogy állításuk szerint „ezen esetek többségében nem sérültek amerikai állampolgárok személyes adatai” – vagyis az amerikai hírszerzők külföldi (internetes?) szerelmeik után leskelődtek, az ő video- és chatbeszélgetéseikbe, levelezésébe, SMS-üzeneteikbe és internetes keresési előzményeibe kukkantottak bele, vagy csak „kicsit utánanéztek” valakinek, aki megtetszett a Facebookon.

A Twitteren máris több ezer gúnyolódó bejegyzés született „NSA csajozós dumák” és „NSA szerelmes versek” témában. Például „a rózsa vörös, az ibolya kék, a PIN-kódod 6857”. Avagy, „te biztosan földre szállt angyal vagy, mert nincsenek GPS-adatok arról, hogy kerültél ide”, és „nem a levegőbe beszéltem, mikor azt mondtam, nyitott könyv vagy előttem”, illetve „egyedülálló férfi társat keres, jó hallgatóság jeligére”, de talán a leghátborzongatóbb mind közül az „olyan szexi vagy, amikor alszol”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!