Vámot kell fizetni e hét péntektől egyes amerikai termékekre, például a HarleyDavidson motorokra, a Levis farmerjeire vagy az amerikai whiskeykre – döntött az Európai Bizottság.

 

A 25 százalékos védővám körülbelül 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre vonatkozik. Ez a lépés válasz arra a Donald Trump-féle intézkedésre, amely szerint június 1-jétől többe kerül Amerikába szállítani az európai acélt és alumíniumot. Washington bejelentette: nem ad mentességet az EU-nak az acél és alumínium importjára kiszabott 25, illetve 10 százalékos védővám hatálya alól. Erre válaszul a már említettek mellett a megadóztatott amerikai termékek listáján szerepel a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is, de megtalálhatók rajta mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, jachtok is – közölte az MTI.

„Nem akartunk ebbe a helyzetbe kerülni, azonban az Egyesült Államok egyoldalú és indokolatlan döntése nem hagyott számunkra más lehetőséget” – emelte ki korábban Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos, aki szerint az uniós válaszlépések arányosak és jogszerűek. Az EU tavaly 6,4 milliárd euró értékben exportált acélt és alumíniumot az Egyesült Államokba. Brüsszeli tájékoztatás szerint ezért a jövőben további 3,6 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnek majd ki importvámot.

Az unió vezetése hangsúlyozza: azonnal visszavonják az intézkedéseket, ha Washington is lemond a fémipari vámokról – közölte a távirati iroda.

Az Európai Bizottság egyébként a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) is megkereste, és vizsgálatot indított annak felderítésére, hogy kell-e lépéseket tenni az unió piacának védelmében. Emmanuel Macron francia államfő korábban az OECD-tanácskozáson arról beszélt: az Európai Uniónak nem szabad gyöngeséggel felelnie a nyomásgyakorlásra.

A héten nem csak az EU, hanem Oroszország is ellenlépéseket tett az ügyben. Az Interfax orosz hírügynökség szerint, mivel az Egyesült Államok nem hajlandó megtéríteni Oroszországnak a védővámok bevezetése miatt keletkező veszteségeket, a WTO szabályaival összhangban, ellensúlyozó intézkedéseket vezetnek be. Már a közeljövőben pótvámokat vetnek ki például az amerikai építési és útépítő gépekre, amelyeknek van helyettesítője az orosz piacon. Oroszország amerikai acélexportjának értéke 1,512 milliárd dollár, az alumíniumtermékeké pedig 1,646 milliárd dollár. Az orosz kormány számításai szerint az amerikai pótlólagos vámok 537,6 millió dollár veszteséget okoznak nekik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!