Így inflálódik egy fogalom: a forint „történelmi mélypontjáról” annyiszor hallottunk a napokban, hogy lassan teljesen értelmét veszti. Az euróhoz viszonyított aktuális mélypont csütörtökön 329,02 forint volt. Elemzők szerint nem elképzelhetetlen idén a 340 forintos jegyzés sem.

 

Mintegy 6270 forint: 100 ezer forintonként ennyivel ér kevesebb annak a magyar családnak a pénze, aki majdnem 330 forintos euróárfolyamon indul külföldi nyaralásra a 310-es helyett. Azaz 19 euróval lesz laposabb a pénztárca minden százezer forint után.

Válságfejtés

De mi történt? Ha a pénzügyekért felelős állami szervezetektől várjuk a választ, nem fogunk megnyugodni. A kormányszóvivő szerint spekuláció állhat a háttérben, ami a „nesze semmi, fogd meg jól” kategória, hiszen a pénz természete, hogy árfolyama van, és a romlására, erősödésére sokan spekulálnak. Kicsiben és nagyban is. Az államtól és szerveitől sem áll ez távol. Kovács Zoltán arra a kérdésre húzta elő ezt a megfoghatatlan, de legalább a piacokat legkevésbé sem megnyugtató választ, hogy Orbán Viktor 2008-ban azt mondta: a „miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak” (akkor 274 forinton jegyezték a magyar fizetőeszközt). A szóvivő szerint azonban akkor minden más volt.

A Matolcsy György elnök vezette jegybank sietve, de szűkszavú közleményben reagált a fenti véleményre, s tudatta: törvényi mandátumának megfelelően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Vagyis: nem várható kamatemelés.

Gyengélkedés

A lakosság nagy részének a forintgyengülés rossz. Csökken a pénzünk vásárlóereje, egy külföldi nyaralásért és az import termékekért is egyre többet kell fizetnünk. Ezzel együtt csökken az import, a kivitel és az exportorientált vállalatok haszna nő, amivel külkereskedelmi többlet alakul ki. Ezért a gyenge forint jó az államnak. Felértékelődik a jegybanki devizatartalék is, ami az MNB pozícióit javítja. Azoknak, akik euróban vagy dollárban kapják a fizetésüket, szintén jól jön a forintgyengülés.

A magyar fizetőeszköz gyengélkedésének a hátterében több ok áll, elemez a Portfólió, de leginkább az, hogy az amerikai jegybank erősítette a dollárt és a hozamokat, így inkább odavándorolnak a befektetések. Az alacsony kamat miatt egyre kevésbé éri meg forintba fektetni. Az amerikai–kínai–európai kereskedelmi háborúról szóló aggasztó hírek sem nyugtatják meg a piacokat.

Pénztemetés

Érdekes módon éppen az jelentheti a forint mentségét – jegyzi meg a portál –, hogy lassan mindenki temeti. Mert amikor ennyire egy irányba állnak a piaci szereplők, könnyebben tud fordulni az irány. Reménynek remény, ha gyenge is.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!