A rendezvényszervezők és a fiatalok szórakozási szokásai – a legtöbben ezt a választ adják arra, mi vezethetett a múlt heti West Balkán-tragédiához. A három fiatal lány életét követelő eset után öt embert tartóztattak le, ám már mindannyian szabadlábon vannak. Egyes értesülések szerint a tragédiával összefüggésben egy drogdílert is elfogtak már a rendőrök.

  -
  -
  -
- – Kép 1/3

Sok kedvelt budapesti szórakozóhely tart zárva ezen a hétvégén. Szolidaritásból, a West Bal­kán áldozataira emlékezve törölték programjai­kat. Szülői riadólánc indult a Facebookon, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pedig munkacsoportot hozott létre, mely kereskedelmi tevékenységek szabályozásával és a fiatalkorúak alkoholfogyasztásaival is foglalkozik majd.

„Anyámék most megijedtek, nem is engednek el sehova. De ez csak most van, a sokktól, majd megenyhülnek” – meséli a 16 éves Balázs, aki ugyan ezen a bulin nem vett részt, de hasonlókra már több mint két éve jár a barátaival. Nem fél a tömegtől, azt már korábban megtanulta, hol a határ. Szerinte ebben az esetben az volt a baj, hogy sokan nem tudták, mi a teendő pánik esetén, és nem figyeltek egymásra. Magától értetődő természetességgel sorolja, hogyan jutnak be olyan helyekre is, ahol elvileg nem tartózkodhatnának esténként, honnan szereznek személyit, hol ellenőrzik nagyon és hol kevésbé az életkorukat, hogy oldják meg a sör- és felesvásárlást.

Egy budapesti DJ-t is megkérdeztünk arról, hogy látja, mennyire változtak meg az utóbbi években a fiatalok bulizási szokásai. „Tény, hogy tíz évvel ezelőtt nem pont így nézett ki a budapesti éjszaka. De nem azért, mert fiatalok járnak bulizni, ez mindig így volt. Az ilyen elektrozenei koncerteken viszont nem egy-egy stílus képviselői vannak jelen, hanem sok különböző fiatal, akik a zene mellett egymás társaságát is keresik. És sokan vannak, nem párokban, kis csoportokban, hanem hordákban járnak” – tudtuk meg. „Amikor én kezdtem bulikat csinálni, a fiatalok, akik eljöttek, igyekeztek alkalmazkodni a meglévő társaságok stílusához. Most nincs ilyen.”

Nemkívánatos személyiség volt a budapesti partiszervezők körében K. Tamás, a Noise Life tulaja – írja pénteki blogbejegyzésében egy rendezvényszervező. K. a korhatárt figyelmen kívül hagyó elektrozenei bulik szervezésével robbant be a pesti éjszakába. Éveken keresztül problémamentesen talált helyet a buliknak, ám az utóbbi időben több szórakozóhely is rizikósnak ítélte a partik kiszolgálását. Ekkor talált rá K. a csőd szélén álló West Balkánra. A nehéz anyagi körülmények között lévő klub vezetősége vállalva a kockázatot, igent mondott a megkeresésére. A blogger azt is megjegyzi: volt már arra példa, hogy hasonló létszámú tömeg gyűlt össze a West Balkánban, a beengedés akkor azonban hullámokban történt, és a szombatihoz képest egy jóval idősebb korosztály gyűlt össze a rendezvényre.

Tekintettel a tinédzserek elrettentő alkohol- és drogfogyasztási szokásaira, nem meglepő, hogy K. a fiatalok zsebpénzéből akart meggazdagodni. Ami az „elrettentő” szokásokat illeti: a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia Alapítvány igazgatója, Rácz József felméréséből kiderül, hogy a rohamszerű ivás, azaz legalább öt ital pár óra alatt, vagy egy huzamban történő megivása a 12 és 22 év közötti korosztály csaknem húsz százalékánál jellemző. A tanulmány rámutat arra is, hogy e korosztály huszonöt százaléka többször, de legalább egyszer fogyaszt egy héten öt italnál többet. Más felmérésekből az is kiderül, hogy míg a fiatalkori dohányzás és drogfogyasztás visszaszorulóban van, az alkoholfogyasztó tinédzserek száma egyre nő. A fiatalok ivási szokásai is folyamatosan, egyre gyorsabb ütemben változnak. Mivel a cél leggyakrabban az olcsó, de gyors bódulat, általában rossz minőségű, alacsony árkategóriás, leginkább tömény italok nagy mennyiségű fogyasztásával érik el a kellő hangulatot. Egyes amerikai kutatók szerint a szülői hatás, a családi környezet fontos befolyásoló tényező lehet a megelőzésben, ám csupán a megfelelő módszerekkel. A túlzottan engedékeny szülők gyerekeit nagyfokú felelőtlenség jellemzi, ők hamarabb vetik el a sulykot társaiknál, ám a teljes elutasítás és szigor sem célravezető, hiszen ilyenkor dacos, ellenálló reakcióként veti bele magát a fiatal a rossz szokásokba, így a helyes utat a két magatartás között kell keresni. Természetesen mindez függ az adott szülőtől és gyerektől, a kettejük kapcsolatától és a család életvitelétől is.

Éjszakai portya

A múlt szombati budapesti diszkótragédia után több szakhatóság az ország egész területén mindenre kiterjedően ellenőrzi a szórakozóhelyeket. A fővárosban máris találtak olyan szórakozóhelyet a VI. kerületben, ahol több hiányosságot is feltártak.
Mi is elvégeztük a saját ellenőrzésünket: megnéztük, vajon mennyire rettentette meg a szórakozóhelyek üzemeltetőit a tragédia. Talál­ko­zó­pon­tunk a Nyugati téri „forgó óra” volt, úti célként egy olyan szórakozóhelyet választottuk, ami arról szerezte hírnevét, hogy tizenévesek személyi nélkül is bejutnak, főleg ha jól sminkelnek. A bejárathoz érve kellemes meglepetés fogadott: a két kidobó egyszerre szólított fel korom igazolására. Kis beszélgetés után kiderült, a múlt hétvégén történt események miatt fokozottabb ellenőrzésre kényszerülnek. Kíváncsi voltam, honnan tudják, főleg a korán érő tinilányok esetében, valóban elmúltak-e tizennyolc évesek. „Az évek és a rutin” – válaszolták. A hirtelen jött szigor a klub belsejében is meglátszott: lézengő huszonéves egyetemista korosztály, többségük kifejezetten örült, hogy a szabad asztalokat nem az „idegesítő, részeg kislányok” foglalják el. Mindent meg is tettek a jó buli érdekében, éjfél környékén már szinte csak hullarészeg huszonévesek dülöngéltek a parketten. A mértéktelen italfogyasztás tehát ebben a generációban is jelen van, épp csak most több a hely, így nem kell attól tartani, hogy összetapossák egymást.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!