A magyar kommandósok megmentik a világot a zombiktól – ez a mondat az egyik legolvasottabb amerikai online laptól származik. Röhögnivalót adtak a világ bulvárlapjainak a héten a Terrorelhárító Központ (TEK) munkatársai. Nem először. Felkerestük a „terroristát”, aki az EU-elnökségre jelentett veszélyt.

  <h1>A nagy fogás: magyar terrorelhárító angol zombifegyverekkel</h1>-
  <h1>Íme a veszély: Káposztás István és gyűjteményének megmaradt darabjai</h1>-

A nagy fogás: magyar terrorelhárító angol zombifegyverekkel

- – Kép 1/2

Lehet, hogy tényleg lelkiismeret-furdalásuk van a tízmilliárd miatt, amit rájuk költött a kormány az adófizetők pénzéből – más magyarázatot nem találtunk arra a hét eleji csinnadrattára, amely a szenzációsnak tálalt bejelentést kísérte: 50 órás (!) titkos megfigyelés után lecsaptak egy fegyverszállítmányra egy vecsési raktárban. Néhány óra múlva kiderült, hogy a fegyverek Brad Pitt nálunk készülő zombifilmjének kellékei. – Ez sikerünk titka. Ha bármit elmondanék, lehet, hogy holnap már nem lennénk – ezt sikerült mondania a TEK szóvivőjének magyarázatképpen. Közben Brad Pitt állítólag dühöng, a világsajtó meg röhög. Lehet, hogy mégis a zombik győznek…

A fegyver és a hatástalanított fegyver között félúton vannak a színházi fegyverek, amelyek lövedék kilövésére nem alkalmasak, de arra még igen, hogy vaktöltényeket, akár sorozatban is működtessenek – magyarázta lapunknak dr. Bokros
Gábor ügyvéd, a fegyverszaklap, a Kaliber Magazin jogi rovatának vezetője. Szerinte nyilvánvaló: a hatástalanított fegyver már nem alakítható vissza, a színházi fegyver pedig csak fegyvermesteri szakértelemmel és speciális felszereléssel. Elmondta azt is: az ilyen színházi fegyverek szállítását a fegyver próbabélyegek kölcsönös elismeréséről szóló nemzetközi egyezmény szabályozza. Azt Európa szinte minden állama, köztük Magyarország és Nagy-Britannia, ahonnan Brad Pitt kellékei érkeztek, is aláírta. Az egyezmény kimondja: ha az egyik tagországban bevizsgálnak egy fegyvert, akkor azt kölcsönösen elismerik a többi tagország hatóságai. Ha tehát egy fegyvert Angliában színházi mértékben hatástalannak ismertek el, és ezt igazolják, akkor az Magyarországon is annak számít.

A rendőrhatósági engedély nélküli színházi lőfegyvertartás hazánkban szabálysértés, 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. – Nem értem: mi szükség volt arra, hogy a terrorelhárítás „szállja meg” a vámszabad területet és foglalja le a filmes fegyverszállítmányt. Hiszen erre elég lett volna egy-két öltönyös szakértő, aki ellenőrzi az okmányokat, a pecséteket és a fegyvereket – nyilatkozta a szakértő.

Volt már máskor is ilyen nagy fogása az Orbán Viktor volt testőre által vezetett TEK-nek. „Nincs veszélyben az EU-elnökség” címmel jelentek meg tudósítások áprilisban arról, hogy „kisebb háborúhoz elegendő” fegyverarzenált találtak egy isaszegi férfinál. A látványos TEK-akciót Gödöllő közelsége is indokolta, mert ott ugyebár naponta jöttek-mentek az uniós miniszterek. A diplomaták megnyugodhattak, a terrorelhárítók pedig bizonyították: nem hiába szánt rájuk a kormány több milliárd forintot. De mi lett a „terroristagyanús” fegyvergyűjtővel? Meglátogattuk.

Káposztás István szívélyesen tessékelt be isaszegi házának konyhájába. Az asztalon fekvő fegyveréről alig tudtam levenni a szemem, én a megrögzött HET, ahogy Woody Allen mondta: háború esetén túsz. A 35 éves házigazda elkapta a tekintetem. – Ez egy régi párbajpisztoly-utánzat. Öngyújtó. – nyugtatott meg. Persze öngyújtóm nekem is van, de valahogy én a hasábformát jobban szeretem.

„Káposztás István azonnal jöjjön ki!” – így kezdődött a nap, nemcsak nevezett „terroristagyanús elemnek”, de az egész településnek, hiszen aligha lehetett, akit ne a kommandósok hangosbemondója ébresztett volna akkor áprilisban, reggel fél hétkor. Lehettek vagy húszan a terrorelhárítók. Káposztás úgy meséli, mint az amerikai filmeken: sisak, golyóálló mellény, pajzs, a házra szegezett fegyverek… – Felöltöztem és kimentem. Mondták, tegyem fel a kezemet és menjek a kapuhoz. Persze, hogy szót fogadtam. Annyira be voltak indulva, hogy akár le is lőhettek volna. Rám parancsoltak: feküdjek hassal a földre és számoljak visszafelé száztól. De 98-nál már motoztak, megbilincseltek, és hátravittek a szomszéd garázsbejárójához. Ott feküdtem jó fél órát, a hideg betonon. Kicsit meg is fáztam, hűvös volt az az áprilisi reggel. Várnom kellett, míg átvizsgálják a házamat, hogy „tiszta-e”, azaz nincs-e benne bombacsapda. Azután jöttek a nyomozók és három rendőrségi tűzszerész, s elkezdődött a házkutatás. Azon már részt vettem – meséli. Azt mondja, azért segített nekik, mert attól tartott, szétszedik az egész házat.

Széttárta a kezét: – Elvittek majdnem mindent. Csupa hatástalanított fegyvert. Két tucat puska, pisztoly, gépkarabély és golyószóró. Mindet pénzért vettem, Pesten, a fegyvergyűjtők börzéjén.

A terrorelhárítók a sajtótájékoztatón azt mondták, az elkobzott fegyverek némelyikét vissza lehet alakítani hatásossá. – Annyira el vannak azok rontva, hogy egyszerűbb lehet újat esztergáltatni – vélte a fegyvergyűjtő.

Szóval csak használhatatlan fegyverek voltak. Meg a hét (!) engedélyezett gázpisztolya. Miért kell valakinek hét gázpisztoly? Mert gyűjtő, azért! – ez a felelet. Gödöllőn hallgatták ki a rendőrségen. – Mindenben segítettem a nyomozókat. Megmutattam nekik az erdőben a helyet is, ahová elástam az általam talált háborús lőszereket, amik még élesek lehettek. Ilyet épeszű ember nem visz a házába és vigyáz, hogy más se találja meg, nehogy baja essék… Bár letartóztattak, de már másnap hazaengedtek. Talán az ügyvédnek köszönhető, talán annak: rájöhettek, hogy melléfogtak – mondta elmélázva.

A tollforgató ámul: hiszen fegyverkereskedőként emlegették. – Ugyan már! Gyűjtő vagyok. Az eredeti szakmám szakács, de most az építőiparban dolgozom. Kamaszkorom óta vonzanak a fegyverek, sorkatonaként egy évig a tűzszerészeknél szolgáltam. Úgy csereberéltem más fegyvergyűjtőkkel, mint mások a bélyegeket. Inkább vettem, mint eladtam. Amióta ezzel foglalkozom, 20 év alatt rákölthettem vagy 4 milliót. A fémdetektorommal, ami legális és 1 méterre „lát” a földbe, főleg a háborús katonai felszereléseket – bajonett, sisak és hasonlók – kerestem. Csak Pestről tucatnyian járnak ide keresgélni, de én nem tartok velük. Egyedül több az esély, hogy találok is valamit.

– A gödöllői uniós találkozókat fenyegethette a hobbija?

A mindeddig komoly Káposztás István erre elnevette magát: „üres, rozsdás vasak? Ha valaki működőképes fegyvert akart volna tőlem, azt elhajtom a fenébe”. Azóta eltelt bő 5 hónap. – Semmi nem történt, amióta itt jártak. Véget ért békésen az EU-elnökség, ellenem még zajlik a vizsgálat, lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés miatt. Közben visszaadtak néhány fegyvert – a gázpisztolyokat és két légpuskát például – de a gyűjtemény értékesebb, régi darabjait nem – mondja Káposztás, aki most arra vár, lesz-e belőle hivatalosan is terrorista.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!