„Évtizedek óta minden kórházban van fizetős részleg, ha nem is egy teljes osztály. Nem ördögtől való ez, arra is jó, hogy kiváltsák vele a paraszolvenciát” – állítja egy kórházi vezető.

Az Uzsoki Utca Kórházban például fél éve, intézményesített keretek között működik a VIP-részleg. Sokakat felháborít ez a rendszer, úgy vélik, csak azzal törődnek, akinek van pénze.

Holott elvileg nem igaz, hogy a tb-s betegek hátrányba kerülnek a fizetős páciensekkel szemben, ugyanis maximalizálva van minden kórházban az ellátható betegek száma.

Kapacitás és ágyszám alapján határozzák meg az elvégezhető esetszámokat, s a korlátozás miatt alakultak ki a várólisták például sebészeti vagy kardiológiai osztályokon. Viszont például a belgyógyászaton, az urológián vagy a radiológián sokszor a kötelezően ellátandó minimumot – ami egyes kórházaknál óriási szám – sem tudják teljesíteni kapacitás és szakember híján. Máshol viszont előfordul, hogy üresen áll a műtő, ezekben az üresjáratokban használják az amúgy is ott lévő infrastruktúrát és a személyzetet, azaz „feltöltik” fizetős betegekkel.

A mostanra „Uzsoki-modellként” elhíresült megoldás arra a problémára is rámutat, hogy a közkórházakban délutánonként legfeljebb szerencsével lehet orvost találni, hiszen aki teheti, magánpraxisát egyengeti vagy másodállásban dolgozik valahol. Ám ha az orvos is érdekelt lenne abban, hogy saját munkahelyén tevékenykedjen, mert megfizetik, nem vállal mellékállást. A HáziorvosBlog felhívja a figyelmet, hogy minél többen tudják megfizetni az egyes beavatkozásokat, annál jobban járnak a többiek, hiszen a várólistán előrébb kerülnek.

A legfőbb probléma, amire az Uzsoki esete rávilágít, hogy mennyire szorongatott helyzetben van a magyar egészségügy. Ha már a kórházaknak kell trükközniük pluszbevételért, felmerülhet a kérdés: nem kellene mindezzel érdemben foglalkoznia annak is, aki ezeket az intézményeket hivatalosan fenntartja?

56 beavatkozást hajtottak végre tavaly szeptembertől idén áprilisig az Uzsoki Utcai Kórház fizetős, VIP-részlegén. Ebből 12 volt magyar páciens, akiket térd- és csípőprotézissel, valamint más, ortopédiai jellegű problémával műtöttek, de „népszerű” a nőgyógyászati, belgyógyászati és sebészeti beavatkozás is, egyik sem akkut eset volt. Az árakat általában csomagárban állapítják meg, tehát a kivizsgálástól kezdve az utókezelésig tart az ellátás, amely 600 ezer forinttól 2,5 millióig terjed, hotelszintű ellátással, magas komfortfokozatú szobákban. Mindezért előre kell fizetni, kivéve az onkológiai beavatkozásokat, ugyanis azok kiszámíthatatlan hosszúságúak, viszont milliós tételűek. Fél év alatt több mint százmillió forintért végeztek ilyen privát beavatkozásokat országszerte. Egy csípőprotézis-beültetés kb. 1,4 millióba,a térdprotézis 1,7 millióba kerül. A fizetős röntgenés ultrahangvizsgálatok ára 2000–6000 forint.

Címkék: Fókusz, egészségügy

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!