Az általános iskolában töltött évek megalapozzák a tanulási stratégiákat, a motivációt és a későbbi továbbtanulást is. A szülő sokat segíthet gyermekének az alábbi egyszerű módszerekkel, melyeket egy amerikai kutatás gyűjtött össze, de a magyar gyerekeknek is ugyanolyan hasznosak.

- Egészséges reggeli: megfelelő tápanyagok nélkül az agy sem forog jól, de jobb kerülni a magas cukortartalmú reggelizőpelyheket, és inkább rostban-vitaminban gazdag reggelivel suliba küldeni a gyerekeket.

- Pozitív hozzáállás a tanuláshoz: mivel a szülők szerepmintaként szolgálnak, a gyerekre is mély benyomást tesz, ha ők fontosnak tartják a tanulást. A természetes kíváncsiság és a tudásszomj tekintetében a szülő az elsődleges példakép.

- Tanulótér kialakítása: a felkészült gyermek sikeresebb az iskolában, és a szervezettség segíti a felkészülést. Alakítsunk ki nyugodt tanulósarkot és helyet a tanszerek, iskolai felszerelések rendszerezett tárolására.

- Kövessük az iskola honlapját: legyünk tisztában az iskolai programokkal, gyermekünk napirendjével és tanulmányi eredményeivel (már nálunk is működik az e-ellenőrző).

- Tartsuk a kapcsolatot a tanárokkal: ezzel feléjük is jelezzük, fontos számunkra gyermekünk iskolai előmenetele és hamar értesüljünk arról, ha bármilyen gond felmerül. A tanároktól tanácsot is kérhetünk, nem csak a tanulással kapcsolatban.

- Egészséges tízórai és uzsonna: akár a reggelinél, a minőségi tápanyagok bevitele délelőtt és ebéd után is szükséges az egész napos koncentráció fenntartásához.

- Játékidő: különösen az alsó tagozatosoknál fontos, hogy iskolaidő után legyen lehetőségük kikapcsolni, feltöltődni, játszani és mozogni. Legjobb, ha a szabad levegőn teszik ezt.

- Beszélgessünk gyermekünkkel: ne érjük be egyszavas válaszokkal. Kérdezzük a napjáról, az osztálytársairól, az iskolai élményeiről, hogy a jót és a rosszat is meg tudja osztani velünk.

- Házi feladat: ne csak arra figyeljünk, kész van-e, hanem arra is, hogyan bírja az egyre növekvő terhelést gyermekünk. A túl sok iskola utáni feladat (beleértve a különórákat) felső tagozatban vagy középiskolában már kiégéshez vezethet.

- Közös vacsora: ahol együtt ül asztalhoz a család, a gyerekek nem csak jobban tanulnak, bővebb a szókincsük is, és kevésbé hajlamosak szélsőséges viselkedésre.

- Korai lefekvés: a kipihent gyerekek jobban tanulnak, a fáradtság szétszórtságot és rosszkedvet okoz. Az alsósoknak napi 10-11, felsősöknek kb. 9 óra alvás szükséges.

- Esti olvasás: a rendszeres meseolvasás, majd később az első közösen olvasott könyvek életre szólóan meghatározzák a gyerekek viszonyát az olvasáshoz és általa a tanuláshoz is. Továbbá fejlesztik a szókincset és a képzelőerőt, és fontos érzelmi kapocsként működnek szülő és gyermek között.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!