Szabálytalanul költik az adófizetők pénzét, igy rendre bírságokat is fizetni kell adóforintokból. Egymilliárd forintos többletköltséget jelent, hogy beszállt a belügy cége. Módszeresen lerabolják a lerohadó egészségügyet.

 
Illusztráció - Shutterstock

Vizsgálattal fenyegette meg Hadházy Ákost Orbán Viktor, amikor az LMP-s politikus a parlamentben tette szóvá, hogy a kormány 800 millióval fizetne többet kórházi lélegeztetőgépekre, mint amennyiért azokat a piacról be lehetne szerezni. Hadházy igazát dúcolja alá, hogy a közbeszerzési hivatal szerint a beszerzés nem volt fair: a feltételeket egyetlen adott cégre írták ki. A miniszterelnök ekkor azzal próbálta elkenni az ügyet, hogy az LMP-s honatya külföldi cégeknek lobbizik. Ugyan Orbán „fedősztorija” abszurd, de úgy tűnik, a miniszterelnök kényszerpályán mozog, ugyanis a lélegeztetőgépek ügyénél egy sokkal összetettebb problémát kell kitakarnia, nevezetesen azt, hogy az 1800 milliárd forintos (és ez csak az állami pénz) egészségügyi ágazatot módszeresen lerabolják. Most éppen a mentőautók drágultak – egy kocsi ára 5,7 millió forinttal hízott egy év alatt. Hogy miért, arra a mentőszolgálat egyelőre nem válaszolt az okokat firtató Magyar Nemzetnek.

Az azonban biztos, hogy az életmentő járgányokat tavaly és idén is ugyanattól a cégtől szerzik be – a Profile Vehicles Oy tett egyedül ajánlatot.

A különbség annyi, hogy míg 2016-ban a cég önállóan pályázott, most a BM Heros Logisztikai Ellátóközpont Kft.-vel együtt nyerte meg a közbeszerzést. Utóbbi cég neve nem véletlen: a vállalkozás annak az állami tulajdonú BM Heros Zrt. leányvállalata, amelyik a Belügyminisztériumhoz tartozó szervezetek és intézmények járműveinek javítását, karbantartását végzi. Hogy mi indokolja az állami cég „feltőkésítését”, arról csak találgatni lehet, de az biztos, hogy mivel 2017-ben összesen 169 új autót vásárol a szolgálat, ez plusz egymilliárd forint kiadást jelent az adófizetőknek.

És persze a pazarlásnak nem akar vége szakadni. A mentőautók esetében „legfeljebb” túlárazásról lehet beszélni, ám számos esetben bírságokat kell fizetniük az egészségügy költségvetési intézményeinek: példának okáért az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (köznapibb néven Honvéd kórház és csatolt intézményei) mintegy 100 millió adóforintot kénytelen leszurkolni. Hogy teljesen világos legyen: az intézmény azért fizet ki ennyi adóforintot, mert szabálytalanul és részrehajlóan költött adóforintokat. Az említett 100 millió forint több tételből áll össze, de az ok majdnem minden esetben azonos volt: a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint az intézmény részben korlátozta a versenyt – legyen szó orvosi eszközökről, laborgépekről, bármiről.

A részben korlátozás kifejezés pedig érdemben azt jelenti: csak adott beszállítók juthatnak lehetőséghez, náluk viszont az sem számít, ha túlárazzák a portékájukat.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!