Kakuk György Facebook-oldalán jelentették be, hogy január 3-án kora reggel meghalt az ismert újságíró és politikus. A halál okáról a család nem nyilatkozott, ezt írták: „Mindenkinek köszönjük a részvétet később tájékoztatunk mindenkit, kérjük tartsák tiszteletben a család gyászolását.”

  <h1>Kakuk György - Fotó: Németh András Péter</h1>-
  <h1>Kakuk György - Fotó: Németh András Péter</h1>-

Kakuk György - Fotó: Németh András Péter

- – Kép 1/2

Kakuk György jogi szakértelmét a rendszerváltás idején a demokratikus átmenet szolgálatába állította: tagja volt a Nemzeti Kerekasztal-tárgyalások büntetőjogi albizottságának.

1989-től számos nyomtatott és elektronikus szerkesztőségben dolgozott újságíróként, majd külpolitikai szerkesztőként.

1998-tól a TV2 koszovói kiküldött tudósítója lett, majd az EBESZ diplomatájaként tartózkodott a térségben. Kakuk György egy évet töltött Koszovóban, a Jugoszlávia elleni NATO-támadás hónapjait is ott élte át: erről könyve is jelent meg.

A menekültválság idején ismét bátor vállalkozásba kezdett, hogy a nyilvánoság minél többet tudjon meg a magyarországi, illetve a balkáni menekülthullámról. 2015-ben Görögországtól Magyarországig végigjárta a menekültek útvonalát, tavaly pedig a másik irányban ment végig. Minderről számos publikációban, tévés és rádiós nyilatkozatban számolt be, könyvet is írt.

A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja 52 éves volt.

Forrás: 444.hu, Klubrádió, hvg.hu


Kakuk György lapunkban is kiváló írásokat publikált friss tapasztalatairól.

Cikkeit itt olvashatja:

Kakuk György: Csendes pokol
Kakuk György: Csak egy pillantás
Kakuk György:Mi itt maradunk

Itt olvashatja Kövesdi Péter ajánlóját Kakuk GyörgyEl Camino de Balkan - Menekültként a Nyugat-Balkánon és a Közel-Keleten” című könyvéről.

A huppa.hu a gyászhírrel együtt a Magyar Narancsban 2015. szeptember elején megjelent Kakuk György-írást ajánlotta a bicskei botrányról.

Ez az írás néhány nappal azután jelent meg, hogy Kakuk György szimbolikusan átvágta a magyar határon felállított kerítést, és ezért előállították a rendőrök.


A hvg.hu-n néhány hete, december közepén jelent meg Kakuk György drámai elemzése Szíriáról, Aleppo sorsáról.

A DK, az MSZP és az Együtt részvétnyilvánításait idézi a hvg.hu:

"Felfoghatatlan veszteség érte a Demokratikus Koalíciót, annak minden tagját, támogatóját, szimpatizánsát" – írta közleményében a DK. "Nagyszerű barátot, kollégát veszítettünk el váratlanul és felfoghatatlanul. A sokk és a gyász óráiban részvétünket fejezzük ki Gyuri feleségének, gyermekeinek, minden hozzátartozójának".

Az MSZP is gyászolja Kakuk Györgyöt. Azt írták, a "távozásával egy olyan hazafit veszítettünk el, aki jelen volt az újkori magyar demokrácia bölcsőjénél, és élete utolsó pillanatáig a szabadságért, a jogegyenlőségért, egy igazságosabb Magyarországért küzdött".

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke is kifejezte részvétét. "Igazi humanistaként, demokrataként Kakuk György sokat tett a menekültügy emberséges és tényszerű hazai megismertetéséért. Kitartása hiányozni fog a magyar közéletből" – írta.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!