Talán még előkerülnek. - Két, együtt több mint százmillió forintot érő kép tűnt el a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központból. Hiányzik Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával című alkotása és Nemes Lampérth József Táj című tusrajza, előbbi 80, utóbbi 25 millió forintot ér.

 
A Modem épülete

A két kép Antal Péter tulajdona, és az Antal–Lusztig-gyűjteményt gyarapítja. A tulajdonos nyolc évvel ezelőtt tette letétbe őket 10 évre a múzeumban. Az egész kollekció összesen 3,4 milliárd forintot ér. A Debrecenben élő ügyvéd képeit 2006 óta a múzeum földszinti raktárában tárolják, az ellopott képek is csupán tavaly láttak napvilágot: Csontváry képét Szentendrének, Nemes Lampérthét pedig egy fővárosi galériának adták kölcsön. Habár Antal Péter házába az elmúlt évtizedekben már háromszor is betörtek, eddig még soha nem fordult elő, hogy a képei épp a Modemből, egy ipari kamerákkal és biztonsági őrökkel megfigyelt területről tűnjenek el. A gyűjtő értetlenül áll az eset előtt, és a Népszabadság kártérítésre vonatkozó kérdésére elmondta, a biztosítást a debreceni önkormányzat kötötte általa nem ismert feltételekkel és biztosítótársasággal. Így viszont azt sem tudja, mikor térítik meg a kárt.

Az sem tisztázott, hogyan sikerült elrabolni őket, mivel az épület biztonsági rendszere elvileg hibátlanul működik. A Népszabadság felhívta a figyelmet arra is, hogy a múzeumban az elmúlt hónapokban megszorító intézkedéseket vezettek be, minek következtében több alkalmazottat elbocsátottak. Az intézmény igazgatója szerint nincs összefüggés a kirúgások és a rablás között, és azt is elmondta, ők maguk nem úgy tekintenek a képekre, mint ellopott tárgyakra, továbbra is bíznak benne, hogy hamarosan előkerülnek.

A Modemből eddig soha nem tűnt el műtárgy.

2752 – ennyi festményt köröznek jelenleg is hazánkban az ORFK nyilvántartása szerint.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!