Fegyelmi eljárások sorozatával bünteti a kormány elleni ellenzéki összefogást kezdeményező Szolidaritás mozgalom alapítóját a Honvédelmi Minisztérium (HM).

 
Kónya Péter nem jelentkezett szolgálatra, ezért fegyelmi eljárást indítottak ellene

Az aktív honvéd alezredesi rangú Kónya Péter ugyan december 1-jén beadta leszerelési kérelmét, hogy minden erejével a Szolidaritásért dolgozhasson, egy hibát azonban elkövetett: egyúttal lemondott a számára addig védelmet nyújtó szakszervezeti vezetői posztjáról is. Amikor ezt a lépést bejelentette, a honvédség vezetése kapva kapott az alkalmon, s úgy döntött, nem indítja el a leszerelési eljárást, hanem hiánypótlásra szólítja fel az alezredest – egyébként nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy kifusson az időből, és már ne kérhesse a szolgálati nyugdíjazását, amelyre december 31-ig még lehetősége lett volna. Helyette fegyelmi eljárást kezdeményezett Kónya ellen, arra hivatkozva, hogy katonaként politikai véleményt nyilvánított egy Magyar Nemzetben megjelent cikkben. Ez a fegyelmi eljárás ugyan a katonaságnál legenyhébb büntetéssel, feddéssel végződött, közben azonban, január 17-én újabb fegyelmi eljárásról értesítették, de ezúttal már akár a dezertálás gyanúja is felvetődhet. Kónya ugyanis bár lemondott szakszervezeti elnöki funkciójáról, de nem jelentkezett szolgálatra, és ez a törvény alapján akár szökésnek vagy önkényes eltávozásnak is minősülhet.

Ügyvédje, Gerencsér András szerint ez azért képtelen vád, mert a HM közölte: mindaddig szakszervezeti vezetőnek tekinti Kónyát, amíg a bíróság nem igazolja, hogy már nem ő a szakszervezeti szövetség vezetője. Már pedig ha ez így van, akkor miért kellett volna szolgálatra jelentkeznie? Ráadásul a személyzeti csoportfőnökség vezetői egyetlen személyes találkozáson se vetették fel, hogy munkájára bárhol igényt tartanának, és parancsot se kapott, hogy más szolgálati helyen jelenjen meg. Sőt – Gerencsér elmondása szerint – a csoportfőnök egyenesen arra szólította fel, hogy a felmentési idejének megkezdéséig menjen szabadságra, mert nem tudnak neki feladatot adni – nyilatkozta a nol.hu-nak. Kónya Péter lapunkkal közölte: ő nem nyilatkozhat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!