Az önkormányzatok átvennék a Nemzeti Eszközkezelőtől a bérlakásokat – derült ki a Megyei Jogú Városok Szövetsége veszprémi tanácskozásán. Kósa Lajos, a szövetség elnöke szerint a mintegy 25 ezer ingatlan így az önkormányzatok bérlakásrendszerébe kerülne át, és így nem a kormány határozná meg a bérleti díjat sem.

Az iskolák állami kézbe adásának rendszerét közösen dolgozzák ki a Nemzet­gazdasági Minisztériummal. Az azt képviselő Naszvadi György államtitkártól azt is megkérdezték, hogy honnan teremti elő január 1-jétől az állam azt a 250-300 milliárd forintot, amivel eddig az önkormányzatok járultak hozzá az oktatási intézmények fenntartásához, de a válasz nem szerepelt az MTI hírében.

Az önkormányzatok hitelképességének fontos eleme a költségvetés főösszege a saját bevételek és az önkormányzat vagyona mellett: az intézmények átadásával a költségvetési főösszeg 40 százalékkal csökken, ami miatt a hitelminősítők vélhetően újraértelmezik az önkormányzatok finanszírozását – magyarázta Debrecen fideszes polgármestere. Minderre a tárcával közösen keresnek megoldást. Szó volt arról is, hogy a hulladékgazdálkodási törvényben szereplő, 20 euró/tonna hulladéklerakási díjat az önkormányzati szövetség bevezethetetlennek tartja, mivel 20-40 százalékos díjemelést csak lépcsőzetesen lehet megvalósítani. Pénteken a polgármester még arról is beszélt, hogy a szövetség törvényi ellentmondásokat szeretne tisztázni az államtitkárral, mivel az önkormányzati, a stabilitási és az államháztartási törvény között ellentmondá­sok vannak, így nehéz az önkormányzatoknak költségvetést készíteniük és a február végi határidőig elfogadniuk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!