Pablo Iglesias, a lófarkas spanyol sztár; pártja, a Podemos, amely az EP-választáson megtörte a nagy spanyol pártok hegemóniáját; és Iglesias barátnője, Tania Sanchez Melero, a „megalkuvás nélküli republikánus és kommunista”.

 
Pablo Iglesias

A mindenfajta szentimentalizmusra azonnal kapható újságírók azonnal elnevezték őket a spanyol baloldal Rómeó és Júliájának, bár a hasonlat csak annyiban áll, hogy ők is egy híres szerelmes pár. Hogy kik is? Az ibériai félsziget pillanatnyilag legnépszerűbb párja: a 36 éves Pablo Iglesias (képünkön) és 35 éves barátnője, Tania Sanchez Melero, a nő, aki megosztja életét ezzel a szinte a semmiből előkerült politikussztárral.

Nemcsak Pablo lett fényes csillag az ibériai politika egén, hanem pártja is, az idén márciusban alakult Podemos. Alig száz nappal később már egymillióan szavaztak rájuk az európai parlamenti választáson, ezzel megdöntve a vagy negyven éve uralkodó kettős: a néppárt és a szocialisták hegemóniáját.

Hogy mit ígért a Podemos? Helyreállítják a gazdaságot, ami alapjövedelmet is ígér mindenki számára. Újra „üzembe helyezik” a már-már elfeledett szabadság-egyenlőség-testvériség szentháromságát. Minden jelentősebb reform előtt népszavazást tartanak, hatvan évre csökkentik a nyugdíjkorhatárt. És irány a fosszilis energia, a helyi élelmiszertermelés.

Mindez nyakon öntve némi demagógiával – „nem leszünk német gyarmat” –, hogy a Brüsszelbe induló öt képviselőjük majd turistaosztályon utazik, hogy nem veszik fel a havi több mint nyolcezer eurós fizetést, hanem csak 1930 eurót, mert az szerintük még így is szép pénz: a spanyol minimálbér háromszorosa. Véget vetnek a korrupciónak, ha bárki ilyesmivel közeledne hozzájuk, azt nyilvánosságra hozzák. A Podemos szerint ne pártok, hanem az állampolgárok csinálják a politikát – hagyományos pártok számára ijesztő jövőkép…

És akkor, íme, az ember (és párja), akik felkavarták a politika állóvizét. A 36 éves Iglesias – jókora lófarkat visel – professzor, politológiát tanít a madridi Complutense egyetemen. Író, műsorvezető, televíziós kommentátor. Húszéves koráig aktív tagja volt az ottani KISZ-nek, részt vett különböző globalizációellenes mozgalmakban; doktori értekezését a polgári engedetlenségről írta (és élte át). Politizáló munkáscsaládból származik, akárcsak barátnője, Tania, aki diplomáját szociális oktatásból szerezte, drogosokkal, melegekkel foglalkozik, tagja a madridi közgyűlés baloldali szekciójának. Ahogy mondja: „megalkuvás nélküli republikánus és kommunista”; ezt, lássuk be, nem lenne könnyű a magyar viszonyokra lefordítani… A nő nagy focirajongó: kedvence a Sevilla. Iglesias nemrég bevallotta, hogy mi vonzza őt a lányhoz: „a hűsége és a felelőssége munkája iránt”.

Közös életüket eddig sikerült úgy-ahogy titokban tartaniuk, amiben igen nagy segítségükre voltak Menorca szigetének paradicsomi strandjai: Cala del Pilar és Cala en Turqueta. Ide jártak romantikázni, de ennek most már vége: a személyük iránti növekvő érdeklődés fellendítette Menorca turistaforgalmát is… A Podemos, magyarul annyit tesz: tudjuk. Eddig úgy néz ki – tényleg tudják.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!