Megkezdődtek a szakmai szervezetekkel történő egyeztetések a héten a felsőoktatási vitairat kapcsán. Hétfőn a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK), kedden pedig a Magyar Rektori Konferenciával ült le tárgyalni a kormányzat.

Körösparti Péter, a HÖOK elnöke a megbeszélést követően azt nyilatkozta: ha nem fogja a vizsgák számát is tartalmazni az új felsőoktatási törvény, illetve ha a koncepcióba nem kerül bele az, hogy a hallgatók megkapják az egyetértési jogot, a HÖOK nyílt levelet ír a miniszterelnöknek. Nem engednek abból sem, hogy a hallgatók szenátusi képviseletének arányát a koncepcióban szereplő 15 százalékban állapítsák meg, és végleges javaslatukkal november végére, december elejére elkészülnek.

A keddi Magyar Rektori Konferencián kialakult álláspontról Krisz Éva, a konferencia elnöke azt nyilatkozta lapunknak: olyan tervezetet szeretnének, ami javít az oktatás minőségén. Fő feladatuknak tekintik az autonómia biztosítékainak beépülését a javaslatba, az oktatókkal szembeni elvárások pontosítását, illetve az intézmények finanszírozása körüli bonyodalmak feloldását.

Mindezen eredmények ellenére az érdeklődés középpontjában egész héten a fideszes Pokorni Zoltán és a kereszténydemokrata Hoffmann Rózsa szóváltásai álltak. Olyannyira, hogy a belső feszültségből kiindulva egyesek már a kormány személyi összetételének lehetséges változásait találgatták. A Fidesz vezető oktatáspolitikusa éles kritikával illette a KDNP által kidolgozott kerettörvény-javaslatot: A két politikus hétfőn tárgyal.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!