Népszavazással (a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szólóval) törte el a Gyurcsány-kabinet politikai gerincét a Fidesz, majd – saját védelmében – kormányra kerülve gyakorlatilag rögtön le is nullázta ezt a közvélemény-nyilvánítási intézményt. Ám lehet, hogy újraéleszti egyszeri alkalomra, ugyanis jelen állás szerint csak egy referendummal tudná lenyomni a legújabb alkotmánymódosítást a parlament torkán. (Az Alaptörvény átírásával a kabinet a terrorvészhelyzetet emelné a jogrendbe – ezt a rendkívüli állapotot a kormány vezethetné be, és ennek örvén gyakorlatilag rendeleti úton kormányozhatna.) Ugyanis kétharmadra lenne szüksége az alkotmány átírásához, ám a demokratikus ellenzéken kívül a Jobbik is befeszült.

 
Orbán és Rogán - Fotó: Kovács Tamás, MTI

Csakhogy a fideszes politikusok szerint ez esetben is mindegy, mit diktálnak a parlamenti szabályok, a nép véleményét kell kodifikálni.

Úgyhogy két lehetőség maradt: az egyik a szokásos nemzeti konzultáció, a másik a népszavazás. Csakhogy az előbbi hitelességét bárki megkérdőjelezheti, kizárólag az utóbbi hiteles, ráadásul egy érvényes és eredményes referendum követelését köteles a parlament tárgyalni. (Igaz, a jelenleg érvényes szabályozás szerint hadügyekben nem követelőzhet a nép, ám ugyanígy tilos a költségvetési tételekről is referendumot kiírni – csakhogy amikor a Fidesznek érdekében állt, az Alkotmánybíróság mindig talált egy kiskaput.)

Persze ha csak arról van szó, hogy a Fidesz egy kampányban meg akarja magyarázni a Jobbik szavazóinak, hogy pártjuk elárulta a rendpárti politikát és a migránsok (értsd: potenciális terroristák) mellé áll, akkor valószínűleg egy konzultáció is megteszi. Ugyanis a Jobbik népszerűsége lejtőre fordult, közvélemény-kutatótól függetlenül 10-12 százalékon áll: azaz támogatottsága több mint negyedét elvesztette az utóbbi fél évben.

És pont azért, mert rossz ütemérzékkel kezdett el cukiskodni: tavasszal akarta bebizonyítani, hogy egy jobbközépre tartó, néppártszerű formáció. Csakhogy épp ebben az időszakban erősödött fel a rendpártiság – és a Fidesz be is húzta a Jobbik ingadozó szavazóit a kerítéssel. Most ugyanezt a meccset kellene lejátszania a kormánypárttal.

Ugyanis a jelenlegi kommunikációs környezetben nehezen tudja azt üzenni, hogy bitang keményen fellép minden terroristával szemben, csak éppen a Fidesz ennek örvén túl keményen korlátozza az állampolgári jogokat, a média működését, a törvények betartását stb. Éppen ezért akkor úszhatja meg a legkisebb vérveszteséggel az ügyet, ha nem megy bele egy hetekig tartó, a kormány által finanszírozott kampányba. Magyarán: föladja korábbi álláspontját és belemegy, hogy a kormány maga dönthessen a terrorvészhelyzet bemondásáról – ám csak 15 napra. Az eredeti javaslat 60 nap lett volna.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!