Lengyel Tibor írása "Városban" című rovatában.

 
A váci diadalív - Forrás: Shutterstock

Párizsnak az Eiffel-torony utáni második legfontosabb turistalátványossága a Napóleon császár dicsőségére emelt Arc de Triomphe a világ alighanem legismertebb diadalíve, pedig csak Rómában is van tucatnyi hasonló. Magyarországon jóval kisebb a választék diadalívből: egyetlen ilyen, klasszikus építmény létezik, méghozzá Vácott, ráadásul nem sokan ismerik, pedig nem csak egyedisége miatt és építészetileg különleges, hanem a története is érdekes. Kőhajításnyira a váci fegyháztól, a Köztársaság úton áll a diadalív, vagy ahogy a helyiek emlegetik, a Kőkapu.

Az 1764-ben Mária Terézia váci látogatásának tiszteletére, Migazzi Antal váci püspök utasítására épült, egynyílású, klasszicizáló, késő barokk (copf) stílusú építmény méretei, ha a párizsi kollégáéval nem is vetekednek, azért impozánsak. A kapu 15 méter magas, 12 méter széles, fala pedig 3,5 méter vastag. Az ív nyílása 8 méter magas és 4,2 méter széles, vagyis a célnak megfelelően épült: a királynői hintó kényelmesen elférjen alatta. Más kérdés, hogy a helyi legenda szerint Mária Terézia fogata és kísérete végül nem haladt át alatta.

Úgy tűnik, a presztízsberuházások már akkoriban is feszített ütemterv alapján készültek: bár a krónikák szerint a diadalív határidőre, a hajóval Pozsonyból Vácra tartó királynő érkezésére elkészült, ám mindössze két hét alatt épült, ami elbizonytalanította a fenséget: biztonságos lehet-e a kapu, hiszen mint az tudvalevő, hamar munka ritkán jó. Egyes hírek szerint ezért, más források szerint csapdától tartva, az uralkodó végül kocsisával kikerültette a kaput és mellette vonult el.

Igaz, a fáma arról is szól, hogy amikor Mária Terézia néhány nappal később Vácra visszaérkezett, és látta, hogy a diadalív még mindig áll, már át mert hajtatni alatta. Egy másik, baljós legenda is kötődik a diadalívhez: amikor Mária Terézia férje, I. Ferenc német-római császár éppen a Kőkapu felállításának első évfordulóján, 1765. augusztus 18-án meghalt, állítólag aznap éjszaka villám csapott a kapun lévő, a császárt ábrázoló medalionba. Akárhogy is, aki bátor, a váci Kőkapu, Magyarország egyetlen, megmaradt diadalíve alatt most is bármikor átsétálhat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!