Harminc év érintetlenség után, egyértelműen civil kezdeményezésre és nyomásra, a héten mégiscsak reagált a kormány a Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang platform közös kampányának követeléseire, és látva a szervezetek mögé állt elképesztő országos támogatottságot, kormánydöntésben tett ígéretet az otthonápolási díj emelésére.

 

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár személyesen jelentette be, hogy 2019. január elsejétől egységesen 100 ezer forintra nő az ápolásra szoruló gyermekek után járó ápolási díj összege – nyilatkozatában azt is előrevetítette, hogy a 100 ezer forintot 2022-re, lépésről lépésre, az akkori minimálbér összegére emelik. Onnan nézve, hogy a júliusban aláírt költségvetésben még csak szó sem esett az otthonápolásról, óriási siker, hogy a társadalmi összefogás nyomán október közepére sikerült elérni, amit első lépésként szerettek volna. Vagyis, hogy a havi 50 ezer forintja minden otthonápolónak meglegyen. „Ezzel együtt ez mégis csak részeredmény – mondja Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek közhasznú egyesület vezetője –, hiszen az idős, sérült vagy beteg családtagjaikat gondozók egyelőre csupán 15 százalékkal számíthatnak több támogatásra havonta. Az egyik szemünk sír, a másik nevet, mert a 100 ezer forintra emelés a felnőtt beteg hozzátartozóikat ápoló családokat nem érinti – nekik 2022-re összesen 30 százalékos lépésenkénti emelést ígér a kormányzat.”

A civil siker egyértelmű és sok szempontból reményt adó, többek között amiatt, hogy társadalmi összefogással igenis el lehet érni dolgokat ebben az országban, ugyanakkor azért akad még néhány kérdőjel: arról, hogy munkaviszonynak számít-e majd az otthonápolás, illetve, hogy tényleg 50 éves korig gyereknek számít-e egy sérült gyerek, egyelőre nem esett szó, a legmagasabb kategóriákban pedig nagy valószínűséggel felülvizsgálják majd a jogosultságot. Ám mivel az ígéretek szerint a törvénymódosítást megelőző jogszabályok megfogalmazásában az ügyet felkaroló civil szervezetek is részt vehetnek, valós remény van rá, hogy ténylegesen tovább javul majd 10 ezer ember helyzete.

FOTÓ: TÓTH GERGŐ, NÉPSZAVA

 

A kampány során kiderült, hogy a magyar emberek nem részvétlenek, hanem informálatlanok: döntő többségük még csak nem is tudta, hogy ma Magyarországon maximum 52 800 forint segélyt kap az, aki éjjel-nappal ápolja beteg hozzátartozóját, illetve, hogy áldozatvállalása nem minősül munkának. A Pulzus Kutató reprezentatív nyári felmérése egyértelművé tette, hogy nemcsak az érintettek, de a magyar emberek 94 százaléka is úgy gondolja, az otthonápolást munkaként el kell ismerni és megfelelő módon bérezni. 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!