Az eltűnt malajziai utasszállító repülőgép fekete doboza után kutató egyik kínai keresőhajó az Indiai-óceán déli részén pulzáló jelet érzékelt tegnap – jelentették kínai hírforrások.

 
Fotó: Bob Griffith, Reuters

A 37,5 kHz frekvenciájú rádiójelet feltehetően egy fekete doboz adja ki, de a szakértők máris figyelmeztettek: nem biztos, hogy a Malaysian Airlines eltűnt Boeing repülőgépétől származik.

A Haihszün 01 nevű hajóra szerelt feketedoboz-detektor a déli szélesség 25. foka és a keleti hosszúság 101. foka környékén érzékelte a jelet. A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó gépnek március 8-án veszett nyoma 239 emberrel a fedélzetén, és még mindig nem tudni, miért tért le tervezett útvonaláról.

A fekete doboz a szakértők számítása szerint holnap lemerül, és nem sugározza tovább a jelet, ha addig nem jutnak a nyomára, még nehezebb lesz megtalálni. Éppen ezért az utóbbi napokban hajók és repülők tucatjai csatlakoztak a kutatóexpedícióhoz.

A maláj közlekedési miniszter éppen tegnap jelentette be, több bizottságot is alakítanak, hogy kivizsgálják az eltűnés körülményeit és döntsenek a további teendőkről.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!