Megtanítható egy gyermeknek, hogyan ne legyen pedofília áldozata – derül ki a kriminológus szavaiból. A figyelem, a szeretet és az anyagi javak hiánya növelheti az áldozattá válás kockázatát.

Elfogta a rendőrség szombaton azt a 33 éves piliscsévi férfit, aki két kislányt vitt magával a múlt héten. A 11 és 14 éves nővérek közül az idősebb egy hónapja gyermeket szült – a lányok édesanyja szerint a megrontó L. L., akivel a szülők korábban baráti viszonyt ápoltak. Kiderült: a rendőrség egy korábbi megrontási ügy miatt is kereste L. L.-t. Nemrégiben egy másik férfit is elfogtak, ő a nevelt fiát erőszakolta meg. A 32 éves férfi pornófilmeket is nézetett a 9 éves fiúval. Pontosan nem tudni, mióta tartottak a gyermek szenvedései, de az bizonyos, hogy többször is erőszak áldozata lett. A férfi előzetesbe, a gyermek ideiglenes állami gondozásba került. Dunaföldváron egy 39 éves férfi molesztálta barátnőjének kislányát, fajtalankodott vele, majd erőszakkal közösülni is próbált vele. A gyermek anyja még időben rájuk nyitotta az ajtót. A kislányt a nő azonnal orvoshoz vitte, ahonnan értesítették a rendőröket. A gyermek elmondta: hogy a férfi előző éjszaka is molesztálta, majd a lelkére kötötte, hogy erről ne szóljon anyjának.

Csak néhány, az elmúlt hónapban nyilvánosságra került pedofil történetekből, melyeknek csupán töredéke végződik úgy, hogy kiderül a megvádoltak ártatlansága. Ráadásul a kriminológusok szerint nagy a látencia és nehéz a bizonyítás. „Ma a pedofília kérdése Magyarországon teljességgel megoldatlan, bár el kell ismerni, hogy sehol a világon nem sikerült működőképes megoldást találni, erőszakkal és rendészeti eszközökkel pedig nem is lehet hathatósan fellépni a jelenség ellen” – nyilatkozta lapunknak Németh Zsolt kriminológus. Mint mondta, nálunk egyértelműen a mély, ösztönös gyűlölet a reakció, pedig ez nem old meg semmit. „Mindig lesznek olyanok, akiknél valami nincs rendben, akik képtelenek az örömszerzésre más módon. Ezt azonban csak úgy lehetne egy mederbe terelni és kezelhetővé tenni, ha beszélnénk róla” – fogalmazott a szakember, azzal indokolva, hogy akár önként jelentkezhet, aki problémákat észlel magán. „Ha csak a zsigeri reakció érkezik, tovább nő a szakadék a normális és a torzult személyiségek között, ami egy dacreakciót vált ki” – vélekedett Németh Zsolt. Szerinte két dolgot biztosan tisztázni kell: az egyik, hogy az a gyerek, aki ilyenbe keveredik, egészen biztosan hiányt szenved. „A szeretet és a figyelem az, amire nagyon éheznek. Ezt kapják meg a pedofiltól. Sokszor, még az sem számít, ha ebbe szexuális játék is vegyül, mert azt, amire nagyon vágynak, megkapják. Ráadásul sajnos a nyomor és a szegénység mind inkább társul érzelmi elhidegüléssel, vagyis ezekből a családokból könnyen kerülnek ki áldozatok. A másik viszont gyerekjogi kérdés. Hiába mondjuk folyamatosan, hogy már egészen kicsi korban meg kellene tanítani nekik, hogy milyen jogaik vannak, így például a testük feletti rendelkezésük az ő joguk. Így tudatosítani kellene bennük, hogy a testükhöz az ő engedélyük nélkül semmilyen módon nem érhet senki. Ma sajnos a legtöbbjük a felnőttekre úgy tekintenek, hogy nekik joguk van ehhez, nekik meg nincs ahhoz, hogy ellentmondjanak. Már ha egyáltalán tisztában vannak azzal, hogy mi az, ami már nem egy egyszerű szeretetteljes érintés” – mondta a kriminológus.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!