A tizedes meg a többiek című legendás magyar film örökbecsű mondata, miszerint „az oroszok már a spájzban vannak”, tegnaptól némi átdolgozásra szorul. Most már a kínaiak vannak az állami éléskamrában, elhangzott ugyanis az ígéret: Kína hajlandó „bizonyos összegű” magyar államkötvényt vásárolni.

 
A kínaiak már a spájzban vannak

– Ezzel a magam részéről az ország finanszírozásának középtávú bizonytalanságát eltűnni látom – mondta erről Orbán Viktor miniszterelnök, aki tizenkét gazdasági megállapodást írt alá tegnap a kínai kormányfővel. Beérni látszik tehát több kormány erőfeszítése annak érdekében, hogy a világ legnagyobb lélekszámú, és tíz éven belül a legerősebb gazdasággal is rendelkező országa Magyarországot tekintse közép-európai hídfőállásának. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő tegnap véget ért kétnapos budapesti látogatása önmagában is diplomáciai diadal, de kézzelfogható hasznot a miniszterelnököt kísérő mintegy száz kínai üzletembertől várhat a befektetőkre, tőkére szoruló magyar gazdaság. A tárgyalásokat követő bejelentések alapján úgy tűnik: ami a kínaiaknak üzlet, abban már több megegyezés is született, ami nekünk lenne fontos, ott inkább ígéretből és fogadkozásból van több. Nem részletezett még az államkötvény-vásárlás sem, mint a hosszabb ideje gyengélkedő MÁV-ba és Malévba történő kínai befektetés is csak szándéknak tűnik egyelőre. Orbán Viktor miniszterelnök ennek ellenére tegnap nem fukarkodott a jelzőkkel. Mérföldkőnek, történelminek, sikernek nevezte a kínai kormányfő látogatását. Nagy utat tett meg maga Orbán és pártja, a Fidesz a jelzőhalmozásig. Néhány éve még tiltakoztak a kínai külügyminiszter látogatása ellen, a korábbi szocialista magyar kormányfőt a Fidesz képviselői el akarták tiltani a kínai utazástól, nemrégiben viszont pártközi kapcsolatokat is létesítettek a kínai kommunistákkal.
a spájzban. 

A korábban Tibet önállóságáért kiálló Fidesz kormányzása alatt történhetett meg, hogy lényegében betiltották a Tibet-barát demonstrációkat. Több Ma­­gyarországon élő tibetit rendeltek be indoklás nélkül szombatra a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba. Pénteken egy férfi tibeti zászlót akart lengetni az Oktogonnál, de a rendőrök előállították. Pedig a kínai hivatalosságok látogatását általában ellendemonstrációk is kísérik Európában. Nálunk az Amnesty International emberi jogi szervezet magyar aktivistái vonultak szombat reggel a Vörösmarty térre, a halálbüntetés ellen tüntetve. Az ilyen akciók kezelésére a kínaiaknak is van gyakorlatuk: a Parlament előtt egy csoportjuk zászlókkal vette körbe a demonstrálókat.

Úgy tűnik tehát, Magyarországon is a gazdasági érdekek írják felül a korábbi elveket. Vannak helyettük új elvek – Orbán Viktor azt mondta: Kínával „tiszteletben tartjuk egymás politikáját, és ez jelenti az elvi alapját az együttműködésünknek”.

Tizenkét gazdasági megállapodást írt alá tegnap a két miniszterelnök. Egyetértési nyilatkozatot a légi, a vasúti és a folyami közlekedés fejlesztéséről. A Huawei informatikai óriáscég európai ellátóközpont létrehozásáról kötött megállapodást. A többségi kínai tulajdonú BorsodChem 1,1 milliárd euró összegű megállapodást kötött a Bank of Chinával. Szolnokon citromsavgyárat szándékoznak létrehozni a kínaiak. A világítótesteket gyártó CANYI New Lighting európai termelési bázisról írt alá megállapodást.

A kínai kormányfő tegnap bejelentette: a kínai állami fejlesztési bank egymilliárd eurós különhitelt fog biztosítani a magyar félnek a kölcsönös befektetések előmozdítására. Ven Csia-pao kínai kormányfő a Magyar Tudományos Akadémián azt mondta: a Kína és Közép-Európa közötti együttműködés erősítése mindkét fél érdeke. Kína a feldolgozóiparban és az infrastruktúrában erős, míg Közép-Európa az autógyártásban, a hajó- és repülőgépiparban, a szennyvízkezelésben, a borászatban és a gyógyá­szatban bír előnyökkel. Orbán ugyanitt arról szólt: a válság utáni új világ, új szabályok megértése Közép-Európának „mintha egészen jól menne”. Szerinte ma már kimondhatjuk: „Magyarország teljes joggal törekszik arra, hogy ismét a régió erős emeltyűje legyen.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!