Magyarország is beszállt a nagy diplomáciai adokkapokba, és a héten kiutasított egy hírszerzéssel is foglalkozó orosz diplomatát. Ezzel csatlakoztunk azokhoz az országokhoz, amelyek ily módon szankcionálják Moszkvát, amiért tiltott fegyverrel meg akart gyilkolni egy Londonban élő volt KGB-ügynököt és a lányát.

 

A nemzetközi jogász szerint nem lehet kötelező a szövetségi rendszer minden tagjára az orosz diplomaták kiutasítása.

Az angliai Salisbury városában március elején követtek el merényletet idegméreggel Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal ellen. A gyilkossággal a brit hatóságok Oroszországot vádolják. A kiutasítási lavinát Nagy-Britannia indította el, még a múlt héten, amikor hazaküldött 23 orosz diplomatát. A  sort Donald Trump folytatta: az amerikai elnök a héten jelentette be, hogy kiutasítanak 60 orosz diplomatát és bezárják a Seattleben található orosz konzulátust is. Válaszul Moszkva, amely nem ismerte el a gyilkosságot, kiutasított 60 amerikait és bezárta az Egyesült Államok szentpétervári konzulátusát.

Magyarország azután döntött a diplomata kiutasításáról, hogy az uniós tagországok államés kormányfőinek múlt heti, brüszszeli csúcstalálkozóján bizonyítékok hangzottak el az ügyben, és a tagállamok egységesen foglaltak állást a kiutasítások mellett. „Ezzel a szimbolikus lépéssel egy állam olyan magatartást szankcionál, amelyet egy szövetségese és annak állampolgára ellen követtek el – mondja Valki László nemzetközi jogász. – Ezzel együtt az ilyesmi nem lehet kötelező a szövetségi rendszer minden tagjára. Ausztria például tagja az uniónak, Szlovénia pedig a NATO-nak is, mégsem utasított ki egyetlen orosz diplomatát sem.” A  mennyiség, vagyis, hogy csak egy diplomatát utasít ki Magyarország, „a lehető legkisebb mértékű együttérzés” kifejezése. „Kis államról van szó, ilyenkor a méret is számít.”

Az ügyben az ellenzék a parlament nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kezdeményezte, de – ahogy azt az utóbbi hetekben megszokhattuk – a Fidesz bojkottálja a testület munkáját, amely így meghiúsult. Ezen egyebek között az orosz diplomata kiutasításáról is szó lett volna.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!