A lengyelek nem kérnek az euróból.

Az euró bevezetése lett a lengyel választási kampány egyik legfontosabb témája. Az október 25-i megmérettetésre készülve az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) alelnöke, Beata Szydlo arra szólította fel Ewa Kopacz miniszterelnököt, hogy még csak ne is beszéljen az ezzel kapcsolatos terveiről.

Szydlónak részben igaza van, hiszen jelenleg a lengyel társadalom 54 százaléka tartaná meg a złotyt, míg a csatlakozáskor az európártiak voltak többségben. A legtöbb ember bizalma a görög válság hatására rendült meg a közös pénzben: nem akarják a mentőcsomagokat finanszírozni. De az erősen exportorientált gazdaság húsz éve töretlen növekedését vetheti vissza, ha hamarosan nem csatlakoznak a valutaövezethez. Ráadásul a kétsebességes Európa gondolata sem olyan vonzó a lengyelek számára, hiszen a złotyval kimaradnának az élbolyból.

De a közvélemény-kutatások szerint a PiS-nek jelentős előnye van az országot 2007 óta irányító Polgári Platformmal szemben. A szélsőségesen konzervatív pártot a választók 40 százaléka támogatja a mérsékeltek mellett elkötelezett 28 százalékkal szemben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!