Indokolatlannak, aggályosnak és alkotmányellenesnek tartják jogvédők a kormány legújabb adatkezelési javaslatát. A tervezet a teljes magyar lakosság arcképének nyilvántartását és profilozását tervezi. A javaslatot a Napi Gazdaság fedezte fel a kormányzati portálon.

 
 

A Belügyminisztérium javaslata szerint az adatbázis az állampolgárok hivatalos igazolványképeiből épülne fel, és bármelyik állami szerv hozzáférhetne, amelynek rendészeti jogosítványa van, a rendőrség, a NAV és a TEK mellett például az Országgyűlési Őrség is. A dokumentum – amely az önmagáért beszélő „az arcképprofil-nyilvántartásról és arcképelemző rendszerről szóló törvény tervezete” címet viseli – számtalan egymástól független érvet sorol az adatbázis szükségessége mellett. Hivatkozik a nemzetközi okmányhamisításra, a bűnüldözésre, az ismeretlen holttestek azonosítására és a politikusok, védett személyek biztonságára is.

A tervezet a teljes lakosságra kiterjedő arcképprofil-nyilvántartást hoz létre, hogy a különböző forrásból beérkezett képeket össze lehessen vetni, és a rajta szereplő személyt arckép alapján biometrikusan be lehessen azonosítani. „A személyi igazolványhoz vagy útlevélhez készített képeket eddig is tárolták, de nem készítettek belőle profilt, nem használták azonosításra. Első olvasatra nem látjuk igazolva, hogy indokolt az a súlyos alapjog-korlátozás, amit ez a tervezet megvalósítana. Egy ilyen törvény esetében szükséges lenne, hogy egy másik alkotmányos cél érdekében elengedhetetlen legyen a bevezetése, de ebben az esetben mi ezt nem látjuk indokoltnak. A javaslathoz fűzött indokolás ráadásul hiányos, ezért szerintünk alkotmányellenes” – mondja Szabó Máté Dániel, a TASZ szakmai igazgatója.

Az Európai Bíróság két évvel ezelőtt semmisített meg egy hasonló EU-s jogszabályt, azzal az indokkal, hogy nem lehet azért minden lakos adatát tárolni, mert elképzelhető, hogy valaki bűnözővé válik közülük. Mivel a magyar jogszabálytervezet is a bűnüldözésre és a nemzetbiztonságra hivatkozik első sorban, ez az érvelés ez esetben is megáll.

A tervezet ismét elővesz egy korábbi javaslatot, amelynek értelmében a mobil- és internetszolgáltatóknak online hozzáférést kellene biztosítaniuk az ügyfelek adataihoz (legyen az például a megnézett internetes oldalak listája vagy híváslista), így hatóságok egyszerre több tízezer polgár mobil- és internetforgalmát is ellenőrizhetik, lehallgathatják.

„Ez jelenleg is egy ellentmondásos szabály, mert a hívások tartalmát csak külső, bírósági engedély alapján hallgathatják le a bűnüldöző szervek. A tervezet szerint még ez a garancia is eltűnne a rendszerből, ha a szolgáltatók online hozzáférést engednének, a hatóságok gyakorlatilag szabadon turkálhatnának az adatok között, akár a beszélgetéseinket is lehallgathatnák” – sérelmezi Szabó Máté Dániel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!