Magyarországon csaknem 1 millió 300 ezer nő, vagyis a 15 éven felüliek 28 százaléka válik élete során a fizikai és/vagy szexuális erőszak valamely formájának áldozatává.

 
A Néma Tanúk Felvonulása a NaNe szervezésében - Fotó: Mohai Balázs, MTI

Többek közt erre hívja fel a figyelmet a szombaton megkezdődött 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen, amelyet 1991 óta világszerte megrendeznek civil szervezetek és magánszemélyek részvételével, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, tájékoztatást nyújtsanak, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

Az eseménysorozat a Néma Tanúk felvonulásával kezdődött szombaton, ahol a részt vevő szervezetek beszédeit követően megemlékeztek az elmúlt egy év alatt partnerkapcsolati erőszak miatt meghalt nőkről.

A 16 Akciónap szervezői bíznak abban, hogy egyre többen lesznek, akik következetesen szót emelnek a nők elleni erőszak ellen, az érdeklődők a hazai programokról a http://16akcionap.org/ honlapon tájékozódhatnak, az esemény december 10-ig tart.

Az Európa Tanács adatai szerint minden negyedik-ötödik nő szenved el felnőtt korában legalább egyszer fizikai erőszakot.

 

Háromból mindössze egy gyerek tudja Magyarországon, hogy milyen jogai vannak, és a gyerekek fele szerint egy pofon nem számít erőszaknak – derült ki az UNICEF Magyar Bizottságának legfrissebb jelentéséből. Bár minden harmadik gyermeket ért már piszkálódás a neten, csak tizedük kért valamilyen segítséget.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!