Összecsaptak a francia rendőrökkel a munkajogi reformok ellen tüntetők csütörtökön. A hivatásosokat kapucnis fiatalok dobálták meg Molotov-koktélokkal és üvegekkel.

 
Fotó: Thomas Samson, AFP

Párizsban, Toulouse-ban, Montpellier-ben, Nantes-ban, Rennes-ben és Grenoble-ban is történtek atrocitások, melyek következtében 15 rendőr sebesült meg, közülük kettőt égési sérülésekkel szállították kórházba. További egy tüntető szorult orvosi segítségre.

A csütörtöki demonstráción országszerte 78 ezer ember vonult az utcákra, ebből a párizsi tüntetők mintegy 13 ezren lehettek. Bár a szervezők szerint kétszer ennyi embert mozgattak meg, a mostani demonstráció létszáma jelentősen elmaradt a márciusi tiltakozásétól, mikor 400 ezren fejezték ki ellenérzésüket a kormány lépései ellen.

A francia vezetés akkor szánta rá magát a régóta esedékes változtatásokra, melyek segítségével a merev francia munkaerőpiacot akarták rugalmasabbá tenni. Az új szabályozás értelmében például könnyebben lehetett volna valakit felvenni és elbocsátani is, illetve a munkaadóra bízták, hogy a bizonyos keretek között mennyi munkaórát ír elő alkalmazottainak.

Bár a kormány azt remélte, a reformok hatására akár 10 százalékkal is csökkenhet a munkanélküliség, a szakszervezetek a nyár elején megbénították az országot. Az új munkatörvénykönyvet ennek ellenére júliusban elfogadták.

A szakszervezetek eredeti szándékuk szerint jogi eszközökkel akartak harcolni a döntés ellen, és a mostani demonstrációval csak a figyelmet akarták felhívni arra, hogy a „reformokat mindenki utálja”.

Címkék: Franciaország

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!