Egy európai kutatás szerint a 7–10 évesek harmadik leggyakoribb keresőszava a neten a pornó. Ehhez képest csak ritkán találnak valóban nekik szóló, tényszerű tartalmakat, használható és ellenőrzött információt a szexualitásról. Hiánypótló céllal jött létre a yelon.hu szexedukációs oldal és a Yelon mobilalkalmazás.

 
 

„A gyerekek akkor is érdeklődnek a szexualitás iránt, ha a felnőttek ezt nem szeretnék. Komoly bajoktól (például szexuális erőszak, nem kívánt terhesség, szexuális úton terjedő betegségek) tudjuk őket megvédeni, ha elegendő ismeretet, tudást adunk számukra.

Sokan ezt sem a családjukban, sem az iskolában nem kapják meg, így jobb esetben a kortársaiktól, rosszabb esetben az internetről tájékozódnak” – mondja Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetője. A többség az interneten próbál a kérdéseire választ kapni, de gyakran hamis, veszélyes, az egészséges szexualitásuk kialakulását gátló információkhoz jutnak. Ezért hozta létre a Hintalovon Alapítvány saját fejlesztésű projektjét, a Yelont.

A szolgáltatás pedig ott éri el a fiatalokat, ahol a legtöbb időt töltik, és ahol információt keresnek: a neten és a telefonjukon. Az oldal és applikáció gyerekeknek, fiataloknak nyújt információkat testképükkel, kapcsolataikkal, szexualitásukkal kapcsolatban, de van külön szülőknek és pedagógusoknak szóló tartalom is.

A yelon.hu leginkább a 10–18 éveseknek szól. A felhasználók saját korukra és az egyes témákra is tudnak szűrni. A cikkeknek van belső dinamikája, íve, láncszerűen kapaszkodnak egymásba, így ha az első néhány mondat nem köti le a gyerek figyelmét, akkor valószínűleg még vagy már nem az ő korosztályának szólnak az anyagok. A merészebb tartalmaknál szűrő is működik.

Hetente háromszor kerülnek fel új anyagok, a cikkeket szakemberek írják, az alapítvány várja is a magukban erre ambíciót, kellő érzékenységet és elhivatottságot érzők jelentkezését.

„Fontos a közérthetőség, hogy a különböző életkornak megfelelő és elegendő információt adjunk. Abban segítjük őket, hogy jó döntést tudjanak hozni, hogy a saját helyzetüket több oldalról vizsgálják meg. Mi nem tudhatjuk a tutit az ő életében, neki kell rájönnie” – magyarázza Gyurkó Szilvia, aki szerint a nemi nevelés része kellene, hogy legyen a gyerek általános nevelésének.


Információ,
nem szexuális élmény

Az oldal különlegessége az anonim csetelési szolgáltatás, amely február közepétől hétfőn, szerdán és szombaton lesz elérhető, addig hétfőn és szerdán délután.

Eddig 400 beszélgetés történt, a legtöbb a cikkekhez kötődött.

Volt, hogy nem értettek valamit vagy pluszinformációt akartak kapni, illetve a többség szerelmi bánat vagy a szüleivel megromlott kapcsolata miatt kért segítséget. Volt olyan lány, akit szexuális erőszak ért és szakembert keresett, illetve előfordult öngyilkosságon gondolkodó fiatal és olyan is, akinek a terhességi teszt eredményének értelmezésében kellett segíteni. Szükség esetén jogsegélyszolgálathoz vagy más szakemberhez irányítják őket. Az átlagos csetelési idő 40 perc, de persze ez a témától függ. Előfordult már „kopogtató beszélgetés”, így nevezik a provokációnak szánt bejelentkezést. „Jól kell tudni kezelni ezt is és általában a második, harmadik alkalomnál kiderül a valódi indok is, amiért jelentkezett az illető” – állítja Gyurkó Szilvi. A cseten névtelenül, regisztráció nélkül kérdezhetnek és személyre szabott válaszokat kapnak a Yelon képzett szakembereitől, akiket az alapítvány saját képzési programjában készített fel a feladatra. Jelenleg húsz önkéntes csetes ügyelő van.

A lezárt beszélgetés a telefonról, számítógépről automatikusan törlődik, és azokat a Yelon sem tárolja. A cseten feltett kérdések alapján bővítik a honlap tartalmát.

2016. november vége és 2017. február 1. között több mint 7000-en látogattak el az oldalra, ez 30 ezer oldalletöltést jelent. Az alkalmazást a tesztidőszak alatt közel 300-an töltötték le, és 25 alkalommal több mint 400-an használták a csetet.

A Yelon létrejöttét a szakértőkön kívül öt 14–18 éves fiatal is segítette. Többük az oldal elkészülte után is a csapat tagja maradt, IT-sként, diákszerkesztőként vesznek részt az oldal üzemeltetésében.

Nem csak tartalmi kérdésekben, de az oldal színkódjainak és a grafikai elemek kiválasztásában is segédkeztek. Így lett igazán nekik szóló. Az ő szorgalmazásukra került be témaként például a szőrtelenítés, ami – mint kiderült – a 13 éves fiúk és a lányok legnagyobb kihívása közé tartozik. „Tőlük tudtuk meg például, hogy a videojátékok már nem igazán menők, és hogy a videós tartalmakat és a bloggereket kedvelik” – mondja Gyurkó Szilvia.

A Yelon elnevezés a you are not alone (nem vagy egyedül) kifejezésre utal, olyan nemzetközi nevet kerestek az ötletgazdák, ami trendi és külföldre is vihető, ugyanis a Telenor az ország határain túlra is értékesítené az applikációt. A Hintalovon Alapítványt több iskolába, de már óvodákba is hívják, hogy tartsanak előadást a testiségről – a gyerekek önképét segítendő.


Önismereti kurzus

Lányi Orsi megtisztelőnek tartja, hogy részt vehet a Yelon munkálataiban. A 19 éves lány idén érettségizik egy fővárosi gimnáziumban, az osztályfőnöke ajánlotta be a Hintalovon Alapítványhoz.

Egy évig az oldal fejlesztésében vett részt, most már diákszerkesztőként cikkeket is ír.

„Az volt a feladatom, hogy elmondjam, miről olvasnék szívesen és milyen formában. Nagy munka és felelősség volt. Előfordultak viták is: például arról, hogy mennyire legyünk nyitottak, szókimondóak. Fontos volt, hogy a tájékoztatás és az információátadás ne menjen át szexualizációba.
Miután elkészült és elindult a yelon.hu, maradtam.
Most diákszerkesztőként minden cikket elolvasok, véleményezem, hogy az adott korosztálynak megfelelő-e, a szóhasználatra is figyelek, például a kamasz megnevezés helyett javasoltam, hogy térjünk át a „te”-re. Rengeteget tanultam a szexuális témákról és magamról is, nyitottabb lettem. Önismereti kurzusnak is beillett, sokat segít ez az oldal ahhoz, hogy felnőjek. Pszichológusnak  készülök, illetve gyerekekkel foglalkozó szakmában gondolkodom” – meséli Orsi, akinek első yelonos cikke a dohányzásról szólt, amiben saját érveit írta le a bagózás ellen. Második anyaga nemsokára megjelenik az oldalon, annak az első csók a témája – szintén saját élményen alapul, és nem nevelési céllal írja, hanem történeteken keresztül mesél a fontos témáról.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!