Bukhatjuk az ötszázalékos, kedvezményes lakásépítési áfát, ha az EU nem járul hozzá a kivételes adócsökkentéshez. Ugyanis főszabály szerint csak szociálpolitikai intézkedésként lehet 15 százalék alatti adómértéket alkalmazni ingatlanoknál.

 
Építkezés - Fotó: Kállai Márton

A kormány újabb kötelezettségszegési eljárást kockáztat, ha előzetesen nem egyeztetett Brüsszellel. Igaz, a tervezet indokolása szerint az áfacsökkentés növeli az otthonteremtés esélyét, és a nagycsaládosok támogatása is sokat nyomhat a latban, de Magyar Gábor ügyvéd szerint a 300, illetve 150 négyzetméteres ingatlanok megszerzéséhez nyújtott kedvezmény nem szociálpolitikai intézkedés.

Közben nyilvánosságra hozták a Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) végrehajtási rendeletét. Ebben az áll, hogy azok a párok, akik meddők, akár örökbefogadással is teljesíthetik a „vállalásukat”. Amennyiben nem a meddőség miatt nem születnek gyerekek és/vagy örökbe se fogadnak megfelelő számú gyermeket, a Ptk. szerint késedelmi kamat ötszörösével kell visszafizetni a 10 milliós támogatást (a jelenlegi 1,35 százalékos jegybanki alapkamat mellett ez 13,8 milliót jelent).

Új lakás vásárlása esetén megszűnik a 350 ezer forintos maximális négyzetméterár, és a területi korlátozásokat is eltörlik. A vissza nem térítendő támogatás feltétele a büntetlen előélet, házaspárok esetében pedig egyikük 40 év alatti legyen. Mivel meglévő gyermekre is lehet igényelni a támogatást –, elvált, élettársi kapcsolatban élő párok és egyedülálló szülők is pályázhatnak. A 10 milliós CSOK igénylőinek legalább 2 évnyi társadalombiztosítás (maximum 15 napos megszakítással) az elvárás.

Az új CSOK elsősorban a nagycsaládosokat támogatja. Egy gyerek esetén 600 ezer forint adható, két gyereknél már a korábban elérhető támogatás duplája, 2,6 millió forint, három vagy több gyermek esetében 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás, plusz 10 millió forint kedvező kamatozású, állami támogatott hitel is jár. Feltéve, hogy hitelképesek vagyunk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!