Eddig is tudtuk, hogy a tánc egészségesebbé tesz – mint minden testmozgás –, emellett csökkenti a stresszt és növeli a szerotoninszintet, ezáltal a lelki egészséghez is hozzájárul. Ám csak most sikerült bizonyítani, hogy a rendszeres tánc az elmét is pallérozza.

 
A rendszeres tánc az elmét is pallérozza

A New York-i Albert Einstein Orvosi Kollégium kutatói 21 éven át vizsgáltak 75 éves és idősebb embereket, hogy kiderítsék, mely tevékenységek tartják frissen az elmét, védve az időseket a demencia és az Alzheimer-kór kialakulása ellen. A szellemi elfoglaltságok közül a rendszeres olvasás 35 százalékkal, a keresztrejtvényfejtés pedig 47 százalékkal csökkenti a demencia kialakulásának esélyét. Még érdekesebb eredményt hozott a fizikai aktivitások vizsgálata: sem a biciklizés, sem a tenisz, sem más sport nem használt semmit a demencia ellen (csak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére), ellenben a rendszeres táncról kiderült, hogy 76 százalékkal, vagyis a leghatékonyabban csökkenti az időskori elbutulás esélyét.

Ennek oka az agy tanulási képességében rejlik: agyunkban kb. 100 milliárd idegsejt van, melyek mindegyike ezer másik idegsejttel létesít mintegy százbillió kapcsolatot (szinapszist). Stimuláció híján a szinapszisok száma csökken, ingerek hatására megsokszorozódik – ezt tapasztalták a rendszeresen táncolóknál is.

A tánc ugyanis nem csak a lábat, hanem az agykérget és a hippokampuszt is minden másnál jobban megmozgatja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!