Nincs igazi szezonja, inkább jellemző színterei és technikái a zsebtolvajlásnak. Bár nem kell minden segítséget kérő vagy hozzánk túl közel jövő idegenben bűnözőt sejtenünk, de jó, ha körültekintően használjuk a közlekedési eszközöket és vásárolunk. Összeszedtünk néhány „csibésztrükköt”, hogy egy lépéssel a tolvajok előtt járhassanak.

 
Fotó: Profimedia-Red Dot

Semmit sem vett észre, nem is érzett Zsolt, a műegyetem másodévese, amikor megszabadították vadonatúj okostelefonjától. Csak amikor a metróban leakasztotta válláról a hátizsákját, akkor látta: nyitva a külső zseb cipzárja és eltűnt a telefon. Eszébe jutott: a mozgólépcsőről lelépve egy pillanatra megtorpant az előtte haladó férfi, a mögötte jövő pedig Zsoltba ütközött…

„Legalább hárman voltak, a zsebes mögött is kellett lennie valakinek, aki átvette a szajrét” – véli szakértőnk, Oláh-Paulon László rendőr alezredes, a BRFK bűnmegelőzési osztályvezetője. Ő a saját kárán tanulta meg: a zsebtolvaj soha nincs egyedül. Ma is ferde a törött orra. Már öt éve volt rendőr 1993-ban, amikor lopáson ért egy zsebest a 6-os villamoson. Lefogta a kezét, ám közben megállt a jármű a Blaha Lujza téren és miközben nyílt az ajtó, a tolvaj négy társa verekedve próbálta kiszabadítani a tetten értet, s az egyikük fejbe rúgta a rendőrt.

Csak az igazán profik, a ma már fehér hollónak számító zsebmetszők némelyike dolgozik egyedül. Ők szikével, éles pengével, ördögi kézügyességgel „nyitják ki” a kabátzsebet, de még a bőrtáskát is és az így ejtett vágáson át emelik el a kiszemelt holmit. A „zsebbe nyúlók” bandái általában 3-5 tagúak, és mindenkinek más a szerepe. Egyikük figyeli a környezetet és jelzi a veszélyt. Ő vagy egy-két másik bandatag a figyelemelterelő, aki gyakran meg is szólítja a sértettet. Azután jön maga a zsebes, aki sosem viselkedik feltűnően, de a karján gyakran ráterített kabát van vagy egy nagy újságot tart, amivel takarhatja a lopási műveletet és azt is, amit elemelt. Ez trükk a bolti lopásoknál is jellemző. Végül ott van az, akinek azonnal átpasszolja a szajrét, így ha az áldozat észrevesz valamit és balhézni kezd, akkor a tolvajnál már nincs semmi.

„A figyelemelterelés a lopási helyzet kulcsa – hívja fel a figyelmet Oláh-Paulon László. Durvább módszer a hangoskodó, agresszív, viselkedés, lökdösődés. Elég az is, ha az elől haladó megtorpan, mint a mozgólépcsőn történt Zsolt esetében. Kedvező pillanat az is, ha le- vagy felszállnak az utasok, ha tódulnak be az áruházba, moziba, vagy jönnek ki az emberek. Olyankor mind azzal vannak elfoglalva, és nem az értékeikre figyelnek.” Pesten tipikus hosszú és nagy forgalmú tolvajútvonal a metróé, a 4-es 6-os villamosé és a 7-es buszé; jó néhány zsebest tapasztalatból már ismernek a járművezetők… S ha hirtelen fékez a busz, mindenki az egyensúlyát próbálja visszanyerni, csak a tolvaj foglalkozik olyankor mással. A turisztikai látványosságoknál és másutt is kedvez a nagy tömeg a tolvajoknak. A középkorban, amikor egy-egy zsebesnek levágták a kezét, minden tolvaj ott volt a bámészkodók között a vérpadnál – és jól megszedték magukat.

Jellemző módszer a kiszemelt áldozat megszólítása. Csak érdeklődnek tőle, hogy nem oda járt-e, iskolába, ahová ők, próbálnak neki valamit eladni, amit a kezébe is nyomnak, hogy nézze meg alaposan. De térképpel a kezükben az „eltévedésen” vitázva ketten is szorosan közrefoghatják és szóval tarthatják, míg maga a tolvaj megfosztja őt, akár a jókora laptopjától is.

A célszemély kiválasztása, figyelése is rutin ebben a „szakmában”. Aki előveszi fizetéskor a tárcáját vagy bármikor, bárhol valami értékes holmit, az „megmutatja”. Ha kell, követik, akár hazáig is, míg kínálkozik egy megfelelő alkalom. A kiszemelésre „jó hely” a piac is, ahol nézelődnek – másra figyelnek – az emberek, s ha fizetnek, akkor csak zsebre vágják vagy a táska tetejébe dobják a pénztárcát. Jó hely az egyik pesti pláza is, ahol a galériáról rálátás nyílt a pénzautomatára, és megfigyelhetik, mi az éppen kártyát használó PIN kódja. Megnézik, hová teszi el az illető a kártyát, azután már csak el kell lopni és rögtön le is szívhatják róla a pénzt.

Érdemes résen lenni a bankautomatás készpénzfelvételnél is. Az internetet és a világsajtót is bejárta ősz óta a Daily Mail párizsi képriportja a legújabb trükkös lopási technikáról: a koldus a figyelő az ATM-nél, ahol egy tagbaszakadt férfi épp akkor tereli el a delikvens figyelmét, amikor az automata kiadja a felvenni akart pénzt, amit közben egy nő emel el fürgén…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!