Népszavazáson döntenek Írországban arról, hogy megváltoztassák-e a szigorú abortusztörvényt, amely miatt évente több ezer nő utazik külföldre, hogy ott végeztesse el a művi terhességmegszakítást. A szavazás lapzártánk után ér véget, eredmény a hétvégén várható, de az előrejelzések szerint kis többségben vannak a reformpártiak.

 

A jelenleg érvényes ír törvény szerint az abortusz csak akkor legális, ha veszélyben van az anya élete. A  gyerek egészsége nem mérvadó. Az Európában legkeményebb ilyen jellegű jogszabály szerint a nemi erőszak és a vérfertőzés sem indok az abortuszra. Aki pedig illegálisan végezteti el a terhességmegszakítást, az akár 14 év börtönt is kaphat. (2013 előtt még szigorúbb volt a szabályozás, az abortusz akkor tilos volt.) A tiltás alapja az alkotmány nyolcadik módosítása (erről szavaznak most az írek), amely szerint az állam elismeri a meg nem születettek jogát is az életre.

A szigorú törvény miatt 1992 óta csaknem 170 ezren döntöttek úgy, hogy a szomszédos Angliában vetetik el gyermeküket. A BBC adatai szerint 2016-ban mindössze 25 hivatalosan engedélyezett abortuszt végeztek Írországban, miközben 3265 nő utazott Nagy-Britanniába, hogy ott essen túl a beavatkozáson. Egyetlen év alatt kétezer nőn végeztek illegális abortuszt Írországban.

Ha most az igenek győznek, Írországban is a terhesség 12. hetéig lehet majd abortuszt végrehajtani, ezután csak akkor, ha az anya életveszélyben van, vagy ha a magzat súlyos, visszafordíthatatlan rendellenességgel jöhetne csak világra.

Írországban évtizedek óta forró téma az abortusz. Az erősen katolikus országban az utóbbi években némiképp gyengült az egyház befolyása, főleg ennek köszönhető, hogy a „választás” pártiaknak sikerült elérniük az újabb referendumot (1992-ben és 2002-ben már volt népszavazás a kérdésben). A 2016-os parlamenti választásnak is az abortusz volt az egyik központi témája, a versengő pártok többsége támogatta az enyhítést. Leo Varadkar miniszterelnök mindenesetre bejelentette: akármi lesz is a végeredmény, azt tiszteletben tartja, és a következő 30 évben nem szeretné „elővenni” az ügyet.

Európában Máltán a legkeményebb az abortusztörvény, ott minden esetben tiltják a művi terhességmegszakítást. Franciaországban 1975 óta az abortusz alapszabály szerint csak a 10. hétig engedélyezhető. Magyarországon, illetve a volt szocialista országokban (Lengyelország kivételével) liberálisabbak az abortusztörvények: korlátozás nélkül a terhesség első 12 hetében, a 20. hétig pedig orvosi okokból lehet terhességmegszakítást kérni.

Címkék: abortusz, Írország

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!