Négy lépés a korrupció és az oligarchák támogatása felé – így kommentálta a Magyarinfo.blog a parlamentben zajló e heti eseményeket. Hétfőn a képviselők elfogadták a kiemelt beruházásokról szóló és a közbeszerzési törvény módosítását, kedden tárgyalták az örökségvédelmi, valamint a földmérési és térképészeti törvény módosítását.

 
Habony Árpád, az összekötő

A kiemelt beruházásokról szóló törvény az egész Sukoró-ügy alapját képezte, mivel gyakorlatilag kivehet beruházásokat a normális eljárás alól. A Fidesz–KDNP szélesítette ennek alkalmazhatóságát, sőt úgy módosították a közbeszerzési törvényt, hogy nemzetbiztonsági érdekekből 10 évre titkosítani lehessen közbeszerzési pályázatokat. „Mondjuk a Közgépét. Mi nem tudunk arról, hogy különböző terrorista csoportok közbeszerzési pályázatok útján kívánnák megtámadni Ma­gyar­országot, így csak annyit sejthetünk, valami mutyi van a háttérben” – fogalmaz a blog. Az örökségvédelmi törvény egyik módosítása úgy lecsökkentené a régészeti feltárások idejét és a kontroll lehetőségét, hogy ezzel a jövőben a beruházóknak ne is kelljen foglalatoskodnia. A földmérési törvénybe épített, az információszabadságról szóló törvény módosításával a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jogot szakértelem hiányára hivatkozva korlátozhatják. „Speciel, ha én akarnám megnézni, hol van egy adott objektum, ki a tulajdonosa a földlap szerint, akkor nem tehetném meg, hiszen nem értek hozzá, nincs meg a végzettségem” – kommentál a Magyarinfo.

Az sem segíti az átláthatóságot, hogy a héten benyújtott, a közadatok újrahasznosításáról szóló törvényjavaslatban Németh Lászlóné miniszter – egy módosítás előtt álló – uniós kötelezettségre való hivatkozással fizetőssé tenné a közérdekű adatok megismerését.

Más módon is napirenden szerepeltek a parlamentben az oligarchák. Hétfőn Orbán Viktort faggatta a Jobbik és az LMP azokról a lepsényi földekről, amiket a helyben gazdálkodó kisgazdák helyett a Fideszhez közel álló cégbirodalom tulajdonosa, Nyerges Zsolt Mezorg nevű vállalkozása szerzett meg, a Váli-völgyben, Orbán szűkebb pátriájában pedig a felcsúti futballakadémia igazgatója, Mészáros Lőrinc nyerte el az állami földek bérleti jogát. A miniszterelnök konkrétumok helyett inkább arról beszélt, hogy most több ember juthat haszonbérlethez, mint a szocialisták alatt, és ez jó. Az Index írt arról, hogy ismét a Young & Partners nyerte meg az OEP 25 milliós kommunikációs tenderét. A Young & Partners legutóbb a Miniszterelnökség nettó 315 milliós (majd a két napja bejelentett 85 milliós emeléssel nettó 400 milliós) pr- és rendezvénytenderét nyerte meg. Az állami megrendeléseket sorban nyerő cég tulajdonos-ügyvezetője Kuna Tibor, aki 2003 és 2008 között a Fidesz-frakció kabinettitkára volt. A szintén Fidesz közeli Századvég a közelmúltig még nem szállított semmilyen tanácsot a kormányzatnak a négy hónapja megkötött, 3 milliárdos szerződés keretében, de azt tervezi, hogy 2014-re a nemzetközi piacon jegyzett tudásexportőrré válhat a magyar problémákra adott válaszaival – közölte az Index.

A portál szerint a nemzetközi karrier kezdetét jelentheti, hogy a cégcsoport képviselői a miniszterelnök megbízottjaként külföldi tárgyalásokon is részt vesznek. Orbán Viktor és a szűk baráti-üzleti kör által vezetett Századvég között a miniszterelnök bizalmi embere, Habony Árpád az összekötő. A kezdeti nehézségekről a portál azt írta: elsőre nem sikerült megnyerni a kormányzati tanácsadási tendert sem; a fejlesztési tárca 2010. december végén kiírt egy tanácsadásról szóló közbeszerzést, amire nyolc cég jelentkezett, de a minisztérium szokatlan módon, menet közben állította le a tendert.

A szeptemberben meghirdetett második tanácsadói közbeszerzésére a Századvég-konzorcium már egyedül jelentkezett, miután az újabb pályázat lényegében csak korábbi kormányzati megbízásokkal teljesíthető referenciákat kért.

A narancs.hu arról írt, hogy még sződligeti polgármesterként a becsült ár tizedéért adott volna el egy önkormányzati ingatlant a helyi képviselő-testület megkérdezése nélkül Bábiné Szottfried Gabriella. A Fidesz országgyűlési képviselőjét érintő 2010-es ügyben már a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálódik.

Ekkora információdömping után néhány bulvárosabb hír: a Minisz­terelnökség tavaly összesen 19,8 millió forint jutalmat fizetett ki 46 dolgozójának – közölte az Index. Tizenegy dolgozó az augusztus 20-i ünnepségek után fejenként 300 ezer forinttal járó elismerést kapott. A tavalyi uniós elnökség miatt a Miniszterelnökség több dolgozója jelentős többletfeladatot látott el, például a felkészülés, lebonyolítás és elszámolás területén. Ez a munka 33 embert érintett, ők összesen 15,7 millió forintot kaptak. Ezenkívül két további dolgozó kapott összesen 870 ezer forintot. Nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott telekszomszédjának az egyik keszthelyi fideszes politikus. Fodor Márkot, az önkormányzat külsős bizottsági tagját, a megyei közgyűlés fideszes képviselőjét testi sértés miatt feljelentették, az ügyben nyomoz a rendőrség – írta a Népszava. A lap szerint a sértett későbbi retorzióktól fél.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!