A hét híre, hogy a Freedom House „szabadról” „részben szabad” kategóriába minősítette a magyar sajtó állapotát. Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár politikailag elfogultnak és bizonyítékok nélkülinek nevezte a washingtoni központú független civil szervezet jelentését, egyebek között azt állítva, hogy a kormánynak nincs befolyása a médiatanács munkájára, nincs öncenzúra és máshol is van példa a közmédiában a hírgyártás központosítására.

 
fotó: Beliczay László, MTI

Szavait fényesen bizonyítja, hogy négy óra elegendő egy új blognak ahhoz, hogy az MTI hírt adjon róla – feltéve, ha az agrároligarchák miatt lemondott Ángyán József államtitkárt járatja le. Az aznap (szerdán) létrehozott napraforgo966 blogot a hír megjelenése után is csak nehezen lehetett előbányászni a netről, mégis az egész sajtó idézte, hogy „a Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkára azért távozott a tárcától, mert két haverját felmentette Fazekas Sándor miniszter”. Belénessy Csaba MTI-vezér annyit mondott az ügyről, hogy „a napraforgó blog létezik és mi úgy ítéltük meg, hogy az idézett írásnak hírértéke van”. Ezt támasztja alá a szaktárcának már az eredeti hírben közölt nyilatkozata is: „a témával kapcsolatos tényeket, fejleményeket figyelemmel kísérjük és megvizsgáljuk. Ángyán szemenszedett hazugságnak nevezte az állításokat és vizsgálatot követelt, de válaszra sem méltatták. Így jár, aki Fidesz-közeli vállalkozások földszerzési gyakorlatát firtatja. Ha már a Fidesz-közeli vállalkozásoknál tartunk: egymilliárd forint feletti nyereséget fizet ki osztalékként a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Publimont Kft., a közterületi reklámpiac egyik legnagyobb szereplője. Az [origo] szerint a cég egyre magasabbra szárnyalt az utóbbi két évben, miközben a köztéri reklámcégek többsége tavaly veszteséget termelt, vagy legfeljebb nullszaldós eredményt ért el, mivel csak az állami megrendelések bővültek, s ezek nagy részét a Publimont felületein költötték el. Hirde­tésekben olyannyira jó az állam, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) egy egész újságoldalon reklámozta: az Új Széchenyi Terv 1400 milliárdjának köszönhetően elkészült az 51-es és az M5-ös között a budapesti M0-s körgyűrű egy új szakasza. Nem készült el, ráadásul még 2009-ben döntöttek a finanszírozásáról, amikor még sehol nem volt az Új Széchenyi Terv – írta az Index, amelynek megkeresésére az NFÜ nem is reagált.

Schmitt Pálnak is meggyűlt a baja a nyilvánossággal: bár jogszabály kötelezi rá, távozását követően „elfelejtett” vagyonnyilatkozatot leadni. Az államfői tisztségéről április 2-án lemondott politikusnak 30 napja lett volna erre, ám a bevallás egyelőre nem került fel a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjára. Igaz, az egyelőre nem működik, ami szintén jogszabályellenes – közölte a Blikk. Mivel a volt köztársasági elnököknek járnak juttatások, ezekből addig nem részesülhet, amíg vagyonnyilatkozati kötelezettségének nem tesz eleget. Így a havi másfél millió forintos járandóság, hivatali kocsi, sofőr és titkárság sem jár Schmittnek, amíg nem hozza nyilvánosságra a bevallását. Schmitt utódját, Áder Jánost amúgy szerdán választotta meg az Országgyűlés. A nap nem tartogatott meglepetéseket, leszámítva azt, hogy az elnöklő Lezsák Sándor valamiért a székely himnuszt is elénekeltette a beiktatási ceremónián a képviselőkkel. Egy másik személyi változás, Réthelyi Miklós miniszter lemondása és utóda, Balog Zoltán megnevezése sem volt váratlan fordulat, nem úgy, mint a tárca átnevezése: Emberi Erő­források Minisztériuma lesz a Nemzeti Erőforrás Minisztériumból. Ez persze sokkal fontosabb, mint ami a Nép­szabadság cikkéből kiderült: a román feketemunkások is méltóbb körülmények között és több pénzért dolgoznak, mint Medgyesegyházán és Pusztaottlakán a Start Munkaprogram résztvevői.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!