A Parlamentben még péntek délután is mindig történik valami. Ezen a héten Matolcsy György nyújtotta be a jövedéki adó emeléséről szóló törvényjavaslatát. Ennek értelmében 2012 végéig fokozatosan ugyan, de összesen 7,3 százalékkal emelnék a dohánytermékek és az E85-ös üzemanyag jövedéki adóját. A cigaretta ezért már idén nyáron is drágul (majd januárban és jövő nyáron szintén).

A vágottdohány-termékeket szívók sem örülhetnek, a kormány megelégelte, hogy ezekhez a termékekhez jóval olcsóbban lehet hozzájutni, ezért annak adóját 28 százalékkal emelik. Az adókülönbségek mérséklésére egyébként uniós utasítás is kötelezi a kormányt. Az idén a dohánypiacon kialakult árháború a büdzsé bevételkieséséhez is vezethet. Ezt a kormány egy új passzus bevezetésével kívánja kivédeni: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal engedélyezheti a vis maior által érintett termékek adójegyének megrendelését és kiadását.

Az E85-ös környezetbarát benzin adóját 12 százalékkal emelnék. Az ok ezúttal is az indokolatlan árelőny, na meg a költségvetési bevételek növelése.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!