Február a matek hava. Először érkezik olyan fizetés, melyet már az új adórendszer alapján számítottak ki. A pénzügyi kormányzat azt ígérte, hogy az év során több mint 350 milliárddal marad több az emberek zsebében. Az ember hát leül, és próbálja kiszámítani: ebből a 350 milliárdból mennyi jut neki?

Nem egyszerű számtan ez! Épp oly bonyolult költségvetések készülnek országszerte, mint amilyet a parlament fogad el évről évre. Boldogság, ha kerekebb a bevételi oldal, de csak pillanatnyi az öröm, ha a kiadási még jobban duzzad. Arra mindenképpen koccintani kell, hogy a legtöbb helyütt először fordul elő évek óta, hogy többet lehet szétosztani a számlákra és más folyó kiadásokra.

Az áram díja emelkedett, a vízé is, a csatornáé is, eddig hideg a tél, többet fűtünk, no és a törlesztőrészletek mindeddig lendületesen emelkedtek. A kölcsönök akarva-akaratlanul milliókat tettek gyorstalpalón átesett alkalmi közgazdászokká, pénzügyi szakemberekké. Mert végül is a mateknak a végeredménye a fontos. Szép dolog, ha nincsenek megszorítások, ha több a családi pótlék, kevesebb az adó, de ha a hiteltörlesztés mindent elvisz, sőt még annál is többet, akkor otthon csak a jelszavak maradnak. Forintunk, mindnyájunk becses, drága kincse az elmúlt évben szörnyen elgyengült.

2010-ben az adósok 185 milliárddal többet fizettek vissza, mint amennyi hitelt felvettek. Először kellett volna tehát a lakosság adósságállományának csökkennie. Épp az ellenkezője történt. A terhek csupán egyetlen év alatt a forint mozgása miatt 926 milliárddal növekedtek. Mennyi is ez a 926 milliárd? Annyi, mint a bankadó, a válságadó és az adócsökkentés miatt kiesett költségvetési bevétel együtt. Ezt fizettük ki tavaly.

Pedig végső soron minden olyan jól alakult. A kamatok csökkentek, estek a hitelköltségek is. A gazdaságpolitika esetlegessége azonban pillanatok alatt elbizonytalanította a világ pénzközpontjait. A kockázatos forinttól menekültek. Nem voltak egyedül. A magyarok tartalékai is szép lassan átszivárogtak a határokon. Akik eddig magyar bankoknál, devizában tartották pénzüket, 150 milliárdot vettek ki. A forintban tartalékolók további 120 milliárdot. Ez így együtt nagyon sok. A bankokat megadóztatták, a betéteket kivonják, a fizetési morál romlik, egyre többen tolonganak a bar-listákon, reménytelenül nehéz ilyen helyzetben gazdasági fordulatról beszélni. Piciny reménysugár látható a horizonton. 270 forintnál magasabbra nem kúszik mostanában az euró ára és megtört a svájci frank lendülete is. Adja az ég, hogy így maradjon, és idén ne kelljen újabb 1000 milliárdot kifizetnünk pénzünk bukdácsolása miatt.

A családi költségvetésekben elpirulnak a számok, ha tükrözik az országos átlagot. Ha 1000 milliárddal több a teher és 350 milliárddal nő csak a bevétel, az bizony válságköltségvetésért kiált. Lehet persze mondogatni, hogy a gazdasági megújulás programja nem ismeri a megszorítás kifejezést. Tessék a szinonimaszótárban lapozgatni! Biztos találnak valami idevágót.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!