- Orbán Viktor mindenképp elítéli, tökmindegy, mit mond a bíróság

- Az első fok csak a terhelő tényeket és bizonyítékokat vette figyelembe

- Bárándy Péter nem akar bírói elfogultságra gondolni
– így áll Ahmed H. ügye

 
Ahmed H. a bíróságon - Fotó: Ujvári Sándor, MTI

Első fokon újra kezdődik a tavaly novemberben 10 év fegyházra ítélt Ahmed H. ügye, miután a Szegedi Ítélőtábla új eljárásra kötelezte a bíróságot. Ahmed terrorcselekmény elkövetése miatt került börtönbe, miközben védője és számos civil szervezet álláspontja szerint tette legfeljebb garázdaságnak és hivatalos személy elleni erőszaknak minősül.

A szír férfi 2015 őszén a déli határon akarta bejuttatni a családját Magyarországra, és eközben összetűzésbe került a hatóságokkal. Azzal vádolták, hogy a többi menekültet felbujtotta, és maga is részt vett a kődobálásban.
(A rendőrség vízágyút és könnygázt is bevetett a felhergelt menekültek ellen.)

A mostani döntés lényege: az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék az indoklásból kihagyta, milyen alapon válogatott az ellentmondásos bizonyítékok között, miért fogadta el azokat, amelyek a vádlott bűnösségét támasztották alá, és miért vetett el mellette szóló bizonyítékokat. Az ítélőtábla ezért megalapozatlannak találta az ítéletet. Ahmed H. a következő tárgyalásig biztosan előzetesben marad.
K. P.


Ahmed H. védőjét,
Bárándy Pétert kérdeztük


– Hogy került a képbe? Ahmednek korábban kirendelt védője volt, aztán a másodfokú tárgyalás előtt hirtelen megjelent egy korábbi igazságügyi miniszter.
– Szó sincs hirtelenségről. Én ezt a megbízást hónapokkal ezelőtt megkaptam, legfeljebb a közvélemény erről nem értesült.

– Azt lehet tudni, hogy ki a megbízó? Magánszemély vagy egy civil szervezet?
– Magánszemély, de erről nem mondanék többet.

– A legoptimálisabb döntés született?
– Mindenképpen. Az előző ítélet téves ténybeli következtetéseket tartalmazott, megalapozatlan volt, mégpedig olyan mértékben, amely másodfokon nem reparálható. A bíróság csak azokat a bizonyítékokat vette figyelembe, amelyek beleillettek a koncepciójába. Ez hiba volt, de azért van a felsőbb bíróság, hogy az ilyen hibákat kiküszöbölje.

– Mit gondol, a bíróság korábban politikai nyomásra ítélt?
– Nem hiszem. Én ezt a bíróságról sosem akarom feltételezni.

– Nem is kértük az előzetes megszüntetését. Ezzel a váddal ez nem lett volna reális. Ebben egyébként Ahmed is jó partner. Türelmes, és érti, miről van szó.A mostani döntést üdvözölte az Amnesty International és több más civil
szervezet. A kormány viszont már jó előre nyilvánvalóvá tette: Ahmedet
terroristának tartja, és mindenki más ellenség, aki nem így gondolkodik.
Orbán Viktor a parlamentben napirend előtt azt mondta, Brüsszel a terroristák
pártjára állt, illetve, hogy „Ahmed H. nyilvánvaló képtelen hazugságai
fontosabbak, mint a magyarok biztonsága”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!