Elsősorban látássérülteknek szánják, de segíthet a mozgássérülteknek és az epilepsziásoknak is az a magyar fejlesztésű honlap, ami átalakítja és a fogyatékkal élő felhasználók számára is fogyaszthatóvá teszi a netes tartalmakat. Az eselyegyenlito.hu minden eleme ugyan csak novembertől működik, de a honlap már elérhető. Regisztráció után, a szoftver által feltett kérdések nyomán (ezek megválaszolásához olykor egy segítőre van szükség) egy egyéni profilba rögzíti az adatokat, így kiderül, hogy a felhasználó milyen fogyatékossággal rendelkezik.

 
Akadálymentes infosztráda - illusztráció - Profimedia

Gyengén látók számára például úgy alakítja át az eredeti tartalmakat, hogy változtatja a szövegek méretét, a látássérültek hatvan százaléka által érzékelhetetlen zöld fényt helyettesíti, illetve letiltja a villódzó képeket. De hanggenerátorok is elérhetőek lesznek, illetve az egeret más eszköz váltja majd ki. A weboldal használatával a fogyatékkal élők akadálymentesen netezhetnek, így könnyebben kereshetnek állást, önállóbban szervezhetik mindennapjaikat, tehát nagyobb eséllyel kapcsolódhatnak be a munka világába és elzártságérzetük csökkenhet.

A weboldalak feldolgozása hazai fejlesztés, amelyen tíz hónapig 25 szakértő (programozók, fogyatékkal élőkkel foglalkozók, pszichológusok) dolgozott.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!