„Tessék jönni aláírni.” „Egy perc az egész.” „A civilekért gyűjtünk. Vöröskereszt, Rex kutyaotthon, tudja” – ezek voltak a fő hívószavak a Nyugati téren, ahol a Momentum Mozgalom pultozott a héten, a civiltörvény elleni népszavazási kezdeményezéshez kért aláírásokat. A párt november 20-án indította az akciót, négy hónapja van, hogy összegyűjtsön 200 ezer hiteles szignót – ha sikerül, kötelező elrendelni a referendumot.

 
Fekete-Győr András - Fotó: Draskovics Ádám


Meglepő módon a Fidesz nem fújt visszavonulót, ahogy azt tette a NOlimpiás akció, a vasárnapi boltzár vagy a korrupciós bűncselekmények elévülése ügyében.

Hogy miért, arra többféle magyarázat van. Az egyik szerint a kérdés jól illeszkedik a kormányzat civilek és Soros elleni kampányába. Sőt, az az érv is előkerült, hogy a Momentum azzal, hogy a civileket támogatja, valójában a kormányzati kampányt segíti, újabb és újabb muníciót biztosítva.

Ezt Fekete-Győr András pártelnök abszurdnak tartja, szerinte „ilyen alapon a korrupció ellen sem lehetne gyűjteni”.

„Népszavazást és kormányváltást!” – virított a felirat a metrókijárattal szemben elhelyezett pulton. Mint azt az aktivistáktól megtudtuk, a korábbi, „Álljunk ki a civilekért” hívószó nem mozgatott meg sok embert, ezért váltottak. A délután kezdett gyűjtés így is nehezen indult, a pártelnök visszapattant az első 10-12 emberről, akik „nem érek rá”, „sietek, de drukkolok”, illetve „nem érdekel” kifejezésekkel rázták le magukról Fekete-Győrt. A legélelmesebb egy fiatal, alacsony, kopasz férfi volt, aki a pultra kitett néhány rumoskakaós szaloncukrot nyúlta le azzal az indokkal, hogy a felesége terhes.

– Miért tartotta fontosnak, hogy aláírja a kezdeményezést? – kérdeztük egy húszas évei közepén járó, zöld kabátos fiataltól, Istvántól, aki a mintegy 10 perces üresjárat után elsőként szignózta az ívet.

– Szurkolok a Momentumnak, és nem tetszik az, amit a kormány csinál. Ez a két egyszerű érvem.

– Ezek szerint bármilyen ellenzéki kezdeményezést aláírna?

– Mindent nem, de a civilek melletti kiállás fontos. Amszterdamban dolgozom másfél éve, részben azért mentem ki, mert az itthoni helyzetet reménytelennek láttam.

Hullámokban érkeztek az emberek, néhány perces szünet után kisebb sor alakult ki, bár sokan csak nézelődtek. Arra nem kaptunk választ, hogy hol tartanak az aláírások számával, hiszen az első héten 20 ezer körüli szignót gyűjtöttek össze.

Azóta viszont nyilván jelentősen lassult a folyamat, hiszen Fekete-Győr András – aki állítja, nem ismeri a pontos számot ő sem – jelezte, hogy majd 100 ezernél tartanak sajtótájékoztatót. Ez alapján időarányosan nem állnak túl jól.

A NOlimpia inkább lázba hozta az embereket, és akik aláírnak, azok egy jó része inkább a Fidesszel szemben teszi most ezt – magyarázta a pártelnök.

Szerinte nem segített az ügynek, hogy a kezdeményezésbe a civilek nem álltak bele, pedig a törvény őket érinti. A pártnak viszont ez remek alkalom a hálózatépítésre, főleg vidéken.

– Hogyan fogadják az emberek a Momentumot, amit sokan „úri gyerekek” társaságának, a felső középosztályhoz tartozónak látnak? – kérdeztük Fekete-Győr Andrástól.

– Folyamatos az építkezés országszerte, sőt Európa összes magyarlakta nagyvárosában. Van 106 egyéni választókerületi jelöltünk, akik között számtalan foglalkozás megtalálható, a tagságban van fodrász, bolti eladó és mozdonyvezető is.

– Ez elég az „elit bélyeg” letörléséhez?

– Nem kérek elnézést azért, ahogy felnőttem. Idővel néppártosodni kell, el kell érni, hogy például az elnökségi tagjaink ne mind budapestiek és 30 év alattiak legyenek.

– Az 1-2 százalék körüli népszerűségből hogyan tudnak kitörni?

– Mértek már minket 5 százalékra is. Az LMP-t 2010 januárjában 1 százalékra mérték, majd tavasszal több mint 7 százalékkal jutottak be a parlamentbe.

A méréseink szerint ma az emberek 50 százaléka ismeri a Momentumot, ezt a számot kell 90 százalék fölé vinni. Ha pedig nincs a Fidesznek egyértelmű kihívója, sok választónál a szimpátia dönt. Ezért viszont dolgozni kell, a választók apátiájával csakis az utcán lehet megküzdeni.

Azt Fekete-Győr András is elismeri, hogy bár a rendszerváltás a kitűzött cél, a realitás ma kicsit más. Ma annak van a legnagyobb esélye, hogy a Fidesz abszolút többségét megakadályozzák.

Fekete-Győr András egyébként kíváncsi típusként írja le magát, aki akkor is képes mosolyogni, ha valaki szidalmazza. Ez pedig gyakran megtörténik, sokan kitartóan Soros-bérencezik.

A XIII. kerületi Radnóti utcában, egy hagyományosan baloldali placcon sem javult látványosan az akció eredményessége. Az egyik társasházban 6-7 felkeresett lakásban is rácsukták az ajtót a pártelnökre, a közöny, az érdektelenség ott is érezhető volt.

– Köszönöm, de nem érdekel a politika – mondta egy köpenyben ajtót nyitó idősebb úr.

– Ő nem érzi a Momentumot – reagált Fekete-Győr, majd egy másik lakásnál próbálkozott.

A „hideg címek” (azaz a találomra kiválasztott, nem pedig a korábbi gyűjtések alapján már megismert lakások) ellenére többen aláírták az ívet.

Egy középkorú nő, Marianna és a férje még a lakásba is behívott minket.

– Vegyenek püspökkenyeret, a húgom sütötte – kínálta körbe a látogatókat, majd a tétovázásra a „muszáj venniük” felszólítással reagált. Örült neki, hogy fiatalok is meglátogatják, és férjével együtt aláírta a kezdeményezést. Tudatos választói közeg volt ez, a kormány ellen nem sokat kellett érvelni. Az egyszerűen berendezett konyhában a Klubrádió szólt.

Azért a hölgy a biztonság kedvéért, még az aláírás előtt megkérdezte Fekete-Győrt: „Ugye, maga nem fideszes?”
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!