Alkotmányellenes tevékenységet folytat a hatalom kizárólagos birtoklása érdekében a kormány és Fidesz–KDNP, ezért az ezzel összefüggésben hozott jogszabályok megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól (Ab) a Szabadság és Reform Intézet Alapítvány (SZRI).

Az Antall József-féle MDF-hez kötődő Pusztai Erzsébet, Kajdi József és Kerék-Bárczy Szabolcs által jegyzett beadvány egy olyan, az alkotmányban szereplő passzusra hivatkozik, amelyet az Alaptörvény is átvett: „senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni”. Az SZRI hosszan sorolja azokat a korábban demokratikus intézményeket, amelyeket a kormányzat megszállt a saját embereivel, ciklusokon átnyúló mandátumot biztosítva nekik, valamint hivatkoznak a nemzetközi tiltakozást is kiváltó médiatörvényre, a sztrájkjog korlátozására, a népszavazás szigorítására, a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítására, a visszamenőleges hatályú jogalkotásra, az egyeztetések nélküli törvénykezésre, valamint arra, hogy a Fidesz a választásra vonatkozó új szabályozással is megkísérli a hatalmát bebetonozni. „Mindezen lépésekkel felszámolják a demokrácia fő garanciáját képező hatalommegosztást, a fékek és ellensúlyok rendszerét, meggyengítve egyben a jogállam intézményeit is. A fentiek megvalósítják a hatalom kizárólagos birtoklására való törekvést, amely alkotmányba ütköző tevékenység, ami ellen mindenkinek joga és egyben kötelessége is törvényes úton fellépni” – írta az SZRI, amely azt kéri az Ab-tól, hogy „az egész komplex hatalomgyakorlási rendszert vizsgálva és értelmezve” semmisítse meg a beadványban tételesen felsorolt jogszabályokat.

Az Alkotmánybíróság idén már biztosan nem határoz a kormány politikájáról, január 1-je után pedig az új jogszabályoknak megfelelően a szemétkosárba kerülnek a korábban benyújtott ügyek. Egy próbát azért mégiscsak megér ez az egész.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!