Még gyanúsítottja sincs a soroksári brutális gyilkosságnak, a szélsőjobboldalon máris „tudják”, hogy az elkövető roma.

 
Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Demonstrációt és fáklyás felvonulást is tartott a Jobbik Soroksáron, ahol a közelmúltban kocogás közben brutálisan meggyilkoltak egy édesanyát. A rendezvényen mintegy hatszázan vettek részt – tudósított tegnap a nol.hu. „Elég volt! Rendet és biztonságot Magyarországon!” – a Jobbik ezzel a jelszóval hirdette meg a rendezvényt. A párt korábbi közleménye szerint „elfogadhatatlannak tartja a rendőrség jogvédőktől rettegő magatartását, a bűnöző kisebbségi csoportok és egyének liberális szerecsenmosdatását, és azt az egész komplex folyamatot, amelynek eredményeképpen brutális bűncselekményekről válik hírhedtté a magyarok fővárosa”. A demonstráción többek között Vona Gábor is felszólalt. „Nem a mi szégyenünk, hogy mi itt vagyunk, hanem az ő szégyenük, hogy nincsenek itt” – üzente a Jobbik elnöke azoknak, akik szerint pártja politikai haszonszerzésre használja a tragédiát. Vona közölte: egyre brutálisabbak a bűncselekmények, egyre védtelenebbek a célszemélyek, ezért vissza kell állítani a csendőrséget és a halálbüntetést. A rendőrnek, ha intézkedni akar, meg kell néznie az elkövető etnikumát, nehogy bajba kerüljön – mondta. Azt is kijelentette: a Jobbik kémiai kasztrációval „kivonná a forgalomból” a szexuális bűncselekmények elkövetőit.

A Jobbik rendezvényével egy időben, egy másik helyszínen megemlékezést tartott a helyi cigány önkormányzat is. Bokor Sándor, a testület elnöke hangsúlyozta: szeretnék kinyilvánítani részvétüket, de elutasítják a cigányellenes hangulatkeltést. A roma megemlékezés mintegy 50 résztvevője a közeli templomnál gyújtott gyertyát.

Emlékezetes: szeptember 25-én Soroksáron a 36 éves Krisztina futni indult. Pár órával később férje értesítette eltűnéséről a rendőrséget, amely már csak a holttestét találta meg. A szemle tanúsága szerint megkínozták, megerőszakolták. Egy 14 fős csoport nyomoz a brutális gyilkosság ügyében. Gyanúsított még nincs, de az interneten szinte azonnal megjelentek a hírek: egyes szélsőjobboldali orgánumok egy ráckevei, állítólagos Szendrei- klánról írtak, akiket az önkormányzat telepített be. Ráckeve roma vezetője a hírt azonnal cáfolta, hiába. Cigány kisebbségi vezetők bocsánatkérésre szólítottak fel minden olyan sajtóterméket, amely romabűnözésről adott hírt és arra figyelmeztettek: „gyilkost keresünk, nem romát”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!