Meredeken csökken a határvadásznak jelentkezők száma – olvasható ki azokból az adatokból, amelyeket az ORFK küldött a Vasárnapi Hírek érdeklődésére. Eszerint két év alatt (a toborzás kezdete óta) 4077-en nyújtottak be pályázatot a rendőrség határvadász-képzésére.

 

Tavaly októberben ugyanakkor a szocialista Harangozó Tamás írásbeli kérdésére Pintér Sándor belügyminiszter még azt a tájékoztatást adta, hogy addig az időpontig 3666-an pályáztak (közülük 1132-en szerezték meg az őr-járőrtárs szakképesítést, és álltak szolgálatba). Vagyis a két közlés alapján könnyen kiszámolható: míg a toborzás utáni bő egy évben havonta átlagosan csaknem 270-en adtak be pályázatot, addig tavaly októbertől mostanáig az átlagos szám alig 41-re csökkent, azaz mostanra a korábbi szint töredékére esett vissza a jelentkezők száma.

A kabinet 2016. augusztus 10-én döntött arról, hogy a határőrizet megerősítése érdekében 3 ezer új rendőrrel növeli a határvadász századokban szolgálók létszámát, és akkor kormánypárti politikusok még azt közölték: három hónapon belül feltöltik az állományt.

Az ORFK az ügyben napokig nem válaszolt a Vasárnapi Hírek kérdéseire, majd a cikk közlését követően arról adtak ki közleményt, hogy az írás „hatásvadász” és „szenzációhajhász”, a toborzó kampány pedig szerintük „sikeres és eredményes” volt. Ehhez képest épp a rendőrség által később megküldött adatok cáfolják saját állításaikat. A sikerességet az is kétségessé teszi, hogy a 3 ezres létszámbővítést a kormánypárti politikusok által ígért 3 hónap helyett két év alatt sem sikerült maradéktalanul teljesíteni, hiszen most – az átvezénylésekkel együtt – a létszámkeret 96,6 százalékánál tartanak.

A rendőrségnél már túl vannak a 11. képzési ütemen is, de épp a fluktuáció miatt folytatni kell a toborzást. Nemrég az RTL Klub számolt be arról, hogy leszerelt a rendőrségtől a határvadász képzések egyik reklámarca, aki egykor rövid videóban népszerűsítette a rendőrsi munkát. A csatorna úgy tudja, hogy az érintett rendőr szakmát váltott és Ausztriában él. Sokan mások is követik a példáját, a közösségi oldalakon többen arról posztolnak, hogy leszerelési hullám indult el és minden korábbi rekordot megdöntött a rendőrséget elhagyók száma.

Azt, hogy a határvadászok esetében ez miként alakul, nem tudni pontosan. Az ORFK tájékoztatása szerint a hat hónapos képzési idő alatt 12 százalékos a lemorzsolódás, de arról nincs adat, hogy a már munkába állt határvadászok közül mennyien hagyják el a pályát.

A „létszámküzdelem” azért is figyelemre méltó, mert a toborzást korábban épp az illegális migrációval, és annak várható erősödésével magyarázták, ám azóta a Magyarországra érkező migránsok száma minimálisra csökkent; a rendőrség honlapjának adatai szerint idén eddig 251 illegális határátlépés történt a schengeni külső határon, vagyis átlag naponta 1 migránst fognak el. Ráadásul a déli kerítésnél átjutni akarók száma is a töredéke a két évvel ezelőttinek, hiszen naponta átlag 10-15-en akarnak átjutni, akiket vagy feltartóztatnak még a kerítésnél, vagy a határ közeléből visszaviszik őket a szerb oldalra.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!