A személyi jövedelemadó 1 százalékáról az adózóknak csak a fele rendelkezik, miközben az alapítványoknak sokat érő felajánlásaink egy fillérünkbe sem kerülnek.

Május 20-ig dönthetünk: az egyik 1 százalék alapítvány, társadalmi szervezet, egyesület vagy külön nevesített intézmény javára ajánlható fel, a másik valamelyik egyház vagy a törvényben meghatározott kiemelt költségvetési előirányzat javára. Míg évekig lehetett a milliók életét megkeserítő parlagfűirtásra adakozni, idén ezt megszüntették, és kizárólag a Nemzeti Tehetség Program a kiemelt költségvetési előirányzat. Jövőre az államadósság csökkentésére is felajánlható majd adónk 1 százaléka. A miniszterelnök szóvivője azt mondta: adókedvezményt kapnak azok, akik az „Összefogás az államadósság ellen” nevet viselő alapba befizetnek. Egy adózó felajánlása átlagosan 5500 forintot ér. Tavaly 1,8 millióan ajánlották fel adójuk 1 százalékát 31 ezer civil szervezetnek, amelyek így csaknem 10 milliárd forinthoz jutottak. Leginkább a beteg, nélkülöző gyermekekért létrehozott alapítványokat részesítették előnyben. Az egyházaknak harmadával kevesebben, 1,2 millióan adtak: 185 egyház 5,1 milliárdon osztozhatott. A legtöbbet és a legtöbben a Magyar Katolikus Egyháznak „adakoztak”: félmillió adózó 3 milliárd forintot.

Már az egyházak között is nagy a harc az egy százalékokért. Marketing- szakemberek feszülnek egymásnak, óriásplakát-ütközetek folynak. Az egységes Magyarországi Izraleita Hitkösség már bizonyosan elviszi a legtöbb mosolyt fakasztó kampány megtisztelő címét, ők ugyanis viccekkel serkentenek. Íme egy a plakátról: Grün bemegy a henteshez és azt mondja, abból a halból kérnék! Mire a hentes: de uram, az sonka! Erre Grün: nem a nevét kérdeztem!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!