Nőtt a magyar államadósság kockázati felára, miután a Moody’s és a Standard and Poor’s nem csatlakoztak a Fitch derűlátó véleményéhez, s nem javítottak a negatív kilátáson. A piac egyre kevésbé figyel a kormány ígéreteire.

Nagy a bizonytalanság a magyar államadósság nemzetközi megítélését illetően – hangsúlyozta Gelencsér Zsigmond, a Buda-Cash Brókerház szakértője, mondván, bár a Fitch Ratings hitelminősítő az eddigi negatívról stabilra javította az adósbesorolásunkhoz rendelt kilátást, a másik két nagy hitelminősítő, a Moody’s és a Standard and Poor’s nem változtatott a negatív kilátáson. (Maga az adósbesorolás mindhárom nagy hitelminősítőnél továbbra is csupán egy hajszállal jobb a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriánál.) Mint mondta, a nemzetközi hitelminősítők véleménye azért különösen fontos, mert a nagy intézményi befektetők – például a nyugdíjalapok – a mindenkori minősítések alapján növelik, vagy csökkentik a forinteszközök – magyar állampapírok, budapesti részvények, forintpozíciók – súlyát a portfoliókon belül.

A bizonytalanságot jól jelzi, hogy az 5 éves magyar állampapír úgynevezett kockázati felára a Fitch dicsérete ellenére is alig egy hét alatt 11 százalékkal emelkedett. Magyarán a forint korántsem áll olyan biztos lábakon, mint hisszük. A viszonylag magas jegybanki alapkamat ugyan sokat segít a forintnak, de a piac egyre kevésbé figyel a kormány ígéreteire, immár a konkrét gazdaságpolitikai cselekedetekre várnak a befektetők, s arra kíváncsiak, mennyire tartja magát a kormányzat a saját sarokszámaihoz.

 

 

81%-ról 77%-ra eshet a magyar államadósság. 2,95 ezermilliárd forintot tesz ki az átvett magán-nyugdíjpénztári vagyon, miután a magánnyugdíjpénztár-tagok 97%-a visszalépett az állami pillérbe. A tervek szerint a vagyon nagy részét a GDP-arányos államadósság csökkentésére használják fel, amely így 77%-ra eshet 2011-ben az eddigi 81%-os szintről. Az átvett vagyonból 530 milliárd forinttal konszolidálják a nyugdíjalapok hiányait, de az állami közlekedési vállalatok feltőkésítése is szóba került.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!