Magyarországon több millióan allergiások, minden harmadik embert érint a kellemetlen tünetegyüttes. Az allergia elleni gyógyszerek rendszeres szedését egy hatékony terápiával ki lehetne váltani, de ezt a megoldást a társadalombiztosítás nem fedezi.

 
Illusztráció - Németh András Péter

„Az immunterápia jelenleg az egyetlen olyan ismert orvosi terápia, amely nem csak a tüneteket, hanem az okokat is kezeli, ám nem mindenki számára ez az üdvözítő gyógymód” – tájékoztatta lapunkat dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus.

Az Országos Egészségpénztár (OEP) 2005 óta semmilyen támogatást nem ad a terápiára, holott az Európai Unió szinte minden állama támogatja – kivéve Magyarországot és Romániát.

Hollandiában és Németországban például 100 százalékban, ez utóbbi országban évente több százezer embernél alkalmaznak immunterápiát. Szlovákiában a költségek 90 százalékát, Olaszországban  50–80 százalékát téríti az állam. Az OEP 2005-ig 90 százalékban finanszírozta a kezelést, majd „szakmán belüli és szakmapolitikai ellentétek miatt” megszüntették. Az indoklásért kerestük az OEP-et, ők az EMMI sajtóosztályához irányítottak, ahonnan viszont lapzártánkig nem érkezett válasz.

„A módszer a bizonyítékokon alapuló orvoslás része, nemzetközi szakmai protokollja van, amit anno az egészségügyi minisztérium is jóváhagyott. A terápiát csak allergológus szakorvos végezheti” – magyarázza a szakértő.

Az immunterápia során az allergiát kiváltó anyag fokozatosan emelkedő adagú, tisztított, sztenderdizált kivonatát injekciós formában vagy nyelv alá cseppentve adják a páciensnek. Az előbbi komolyabb orvosi ellenőrzést, kórházi hátteret igényel. Viszont a rovarméreg-allergia gyógyítása intenzív osztályhoz kötött, ez utóbbi az egyetlen, tb által támogatott immunterápia.

A terápiához alkalmazott készítmény nagyjából 60 ezer forintba kerül egy szezonban, egyetlen allergén ellen. „A hazai allergológusszakma az elmúlt években folyamatosan kérte az OEP-től, hogy állítsák vissza az Európában alkalmazott finanszírozási modellt, sikertelenül” – teszi hozzá Balogh Katalin. Pedig éppen a sokakat érintő poratkaés parlagfű-allergiánál érhető el a legjobb eredmény, megakadályozható az asztma kialakulása is. Leginkább kisgyerekek és fiatalok szervezetére hat pozitívan, (idősebbeknek, terheseknek, daganatos betegeknek nem ajánlják), három-öt egymást követő szezonnyi kezeléssel akár 10-12 éves tünetmentesség is elérhető, ha valaki hajlandó mélyen a pénztárcájába nyúlni.

Már erős a pollenterhelés: leginkább
a ciprus- és tiszafafélék,
a nyár, a nyír és a kőris okoz tüneteket,
de csökken az éger és a
mogyoró pollenszórása. A kültéri
allergén gombák spóraszáma
azonban az esőzések után emelkedik.

Címkék: allergia

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!