„Jogilag lehetséges, de vastag bőr kell hozzá. Ugyanakkor az is igaz, hogy azt a pénzt, ami nem folyik be, legalább nem tudják ellopni” – így kommentálta Polyák Gábor médiajogász a hírt, hogy András (néhai Andy) Vajna három működő és öt tervezett TV2-s csatornája Romániába teszi át székhelyét. Ugyanis itthon egy tévé működtetéséért évente nagyjából 20 millió forintot kell fizetni a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak. (Ezt az úgynevezett médiaszolgáltatási díjat Romániában nem szedik.) A tarifából befolyt pénzt az állam pályázatokon osztja szét – például filmek gyártására.

 
Vajna tévétulajdonos, és kedvenc műsorvezetője, Tímea: Családi biznisz - A kép forrása: Vajna Tímea Facebook-oldala

Vajna tehát spórol, és kivesz a magyar állam zsebélből nagyjából 80–160 millió forintot. Sőt ha nyereséges lesz a filmügyi biztos kinti cége, akkor Romániában fizeti be a társasági adót, így Magyarország megint csak sok-sok milliótól eshet el. Az ügy azért is pikáns, mert Vajna a Tv2-t 6,7 milliárdos (gyakorlatilag) állami hitelből vette meg, amit az Exim Bank adott – és 1,2 milliárdot kapott a működtetésre. Ráadásul a kormányzat jó néven veszi, ha egyes állami szervezetek, illetve piaci cégek a TV2-nél hirdetnek.

A „külföldi működés” formális dolog, hiszen nem onnan üzemeltetik a csatornákat, ott csak a székhely lesz, az adások itthon készülnek majd, tehát a munkatársak továbbra itthon adóznak. Ám mindenben a román szabályoknak kell megfelelni, teszi hozzá Polyák Gábor. A román hatóságok pedig valószínűleg nem fognak túl sok figyelmet fordítani a magyar adókra, pláne, hogy az sem biztos, egyáltalán foghatóak lesznek kint. (A hazai szabályozás egyébként az egyik legenyhébb, akár a gyermekvédelmi, akár a reklámszabályozást nézzük, tehát nem ezek elől „menekül”.)

Egyébként nem egyedi esetről van szó: Magyarországon a 113 magyar nyelvű csatornából csak tucatnyi működik itthonról, a többi külföldről sugároz. Noha az említett, 20 milliós éves díj nevetségesnek tűnik a Tv2 tavalyi 18,3 milliárdos bevételéhez képest. A reklámadó egyelőre kérdéses még: nem tudni, hogy azt behajtják-e a külföldi szolgáltatóktól. A Romániába „költözés” ugyanakkor nem befolyásolja, hogy fizetőssé válik a TV2 vagy sem. Így a lényeg az, hogy gyakorlatilag kormánydöntés biztosítja Vajna tévéjének fenntartását is.

Habony a vonaton.
A BKV után már a pályaudvarokon is osztják Habonyék lapját, a Lokált. Ezért cserébe fél évre 3,3 millió forint hirdetési felületet kap a MÁV. A Keletiben, a Nyugatiban, a Déliben és Kelenföldön terjesztik az alsó kategóriás bulvárnapilapot újságtartó állványokon. Valamint 81 metró-, HÉV- és villamosmegállóban is elvihető a lap, amiért a BKV 4,3 millió forint bérleti díjat kér.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!