Szükség van egy, a vidék érdekeit képviselő pártra – mondta a volt földművelésügyi államtitkár. A kormányzat továbbra is nem létezőnek tekinti az általa feltárt gyanús földügyleteket.

 
Ángyán József szerint új szintre emelkedett a kormányzati korrupció

Parasztpárt alapítására kapacitálják a gazdák Ángyán Józsefet. Egy pénteki pécsi fórumon a résztvevők arról faggatták a volt földművelésügyi államtitkárt, hogy mikor és milyen formában áll az élére egy, a vidék érdekeit zászlajára tűző formációnak. Az oligarchák térnyerése miatt lemondott államtitkár szerint tény, hogy jelenleg nincs a magyar vidéknek se politikai, se szakmai képviselete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) „maradványa” erre teljesen alkalmatlan. Az sem kérdés szerinte, hogy egy ilyen szervezetre szükség lesz, jelen pillanatban még a tétova mozdulatoknál tartanak, ami nem gond, hiszen a választásokig még másfél év van hátra, de ő már elmúlt 60 éves, öt gyereke van, így „nagyon meggondolná”, hogy egy ilyen párt élére álljon. Ángyán számol azzal, hogy kizárják a Fidesz-frakcióból, mégis arra készül, hogy képviselőtársával, Bencsik Andrással közösen legalább 50 módosító indítvánnyal „szétbombázza” a földtörvényt, amely töréspont lehet. A politikus szerint nincsenek egyedül: van olyan borsodi képviselő, aki szintén azt tapasztalta saját választókörzetében, hogy ha a Fidesz így folytatja, elveszti a vidéket.

A jelek szerint a gazdák türelme valóban fogytán van: nemrégiben Kajászón területeket foglaltak el a helyiek, mert nem ők nyertek az állami pályázatokon – Csornán is erre készülnek. Maga Ángyán Baranya, Fejér, Borsod és Hajdú-Bihar megyei gyanús földügyletek tucatjait tárta fel – igaz, ezeknek a létezését konzekvensen tagadja a kormány, miközben az exállamtitkár arról beszélt, hogy a politika szövetkezett a maffiával, és új szintre emelkedett a korrupció: már nem hivatalnokokat kell megkenni, a politikába kell betenni a saját embereket, akik intézik az ügyeket, minisztereket, államtitkárokat. „Mi nem vagyunk törvényalkotók, sem nyomozó hatóság” – nyilatkozta például a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke a Népszabadságnak az egyik Fidesz közeli vállalkozó furcsa földszerzéséről. Sebestyén Róbert állítja: ő nem tud gyanús esetekről. A földművelésügyi miniszter pedig arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy eltökélt szándékuk a családi gazdaságok megsegítése, miközben elismerte: a készülő földtörvényben a gazdasági társaságokra nem vonatkozik a földbérlet és a földtulajdon egybeszámítási kötelezettsége, az 1200 hektáros plafon. Fazekas Sándor szerint a támadások a spekulánsok oldaláról jönnek. Ángyán számítása szerint a bérbe adott állami földek 80 százalékát kéttucatnyi nagy gazdasági társaság szerezte meg, és kialakulóban van egy új oligarcha-nagytőkés réteg, amelyet csak a profitmaximalizálás érdekel, és ezt a spekulánsérdeket szolgálja ki az állam. Beszélt arról is, hogy tavaly a három legnagyobb földalapú támogatásban részesült vállalkozó Csányi Sándor, Leisztinger Tamás és Nyerges Zsolt volt – Csányi különböző módokon 16 700 hektárt birtokol.

A Kisgazda Polgári Egyesület-Kisgaz da Polgári Szövetségpárt is törvénymódosításokkal készül: tegnapi országos vezetői értekezletük után Turi-Kovács Béla pártelnök, a Fidesz képviselője azt mondta, hogy bár támogatják a törvényjavaslatot, a pártnak a tervezettel kapcsolatosan „vannak aggályai is”, ezért indítványaik beépítése mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a magyar emberek számára elérhető legyen a földszerzés. Az eseményen felszólaló Kövér László házelnök az MTI szerint arról beszélt, hogy a Fidesz választmányi elnökeként ő maga is igyekszik minden támogatást megadni annak érdekében, „hogy a vidéki emberekkel, akik választók lesznek 2014-ben, minél szorosabb kapcsolat alakuljon ki, illetve, ami eddig kialakult, az fennmaradjon”, de ki sem ejtette a száján a „föld” szót.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!