„Sietős, elhibázott és kétséges” a debreceni MODEM – Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ igazgatója szerint a város önkormányzatának terve, miszerint a központ a Déri Múzeum tagintézményeként működjön tovább. Kukla Krisztián ügyvezető szerint nem előzte meg sem egyeztetés, sem hatásvizsgálat az elfogadott szándéknyilatkozatot.

 
A MODEM Debrecenben

A debreceni önkormányzat közgyűlése a „kulturális szolgáltatások ésszerűsítésével” magyarázta az előterjesztést, illetve azzal, hogy így a Déri Múzeum jelentős modern és kortárs gyűjteménye is megfelelő kiállítóteret kaphat. Kukla szerint viszont a két intézmény profilja teljesen eltérő és az intézkedés gazdasági racionalitása is megkérdőjelezhető.

Fantomokkal hadakozik Kukla Krisztián – így reagált Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a kulturális központ igazgatójának éles hangú kritikájára. Azt mondta, a MODEM tulajdonosa Debrecen önkormányzata, a MODEM nem független intézmény. A debrecenieket kell szolgálnia, a város hírnevét erősítenie. A városvezető az összevonás céljai között említette az állami támogatás növelését.

A fenséges geometriája címmel az Antal-Lusztig- és a Vass László-gyűjtemény anyagából nyílt kiállítás tegnap a MODEMben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!